SJ, Trafikverket och andra ansvariga för sommarens tågkaos har fått en uppläxning av infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

ANNONS

På fredagen kallade statsrådet upp de olika aktörerna och krävde svar på vad de har gjort och tänker göra för att få slut på problemen med inställda tåg.

Tomas Eneroth vill se snabba lösningar.

”Jag har ställt tydliga krav på Trafikverket, SJ och de andra tågföretagen att skyndsamt lösa de utmaningar vi har sett under de senaste månaderna”, sa han efter mötet, berättar Dagens Nyheter.

Han utgår från att det blir en förbättring i höst.

I sommar har kaoset varit ett faktum. SJ har haft omkring 30 inställda avgångar varje dag.

Bolaget har vidtagit vissa åtgärder men bedömer att problemen inte är helt borta i höst.

”Vi kommer att ha en lägre produktion än vad som initialt var planerat”, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell till DN och menar att det är Trafikverkets planering och information i tid kring banarbete som är största orsaken till tågstrulet.

ANNONS
ANNONS

På Trafikverket är beskedet bland annat att ett nytt, digitaliserat system ska sjösättas i december och att det kan avhjälpa en del av problemen.

Enligt SJ kommer det ta över ett år innan framförhållningen av tågplaneringen fungerar fullt ut, men den bilden delar inte Trafikverket som enligt DN får ett nytt föreläggande på halsen med hot om vite från Transportstyrelsen om man inte löst sina problem till årsskiftet.

Läs mer: Akut personalbrist på SJ – räkna med tågkaos [Dagens PS]