Nu vill maffian ta över vaccineringen i Italien. Landets polis och Interpol varnar för att maffian kan komma över coronavaccin – för illegal försäljning. 

ANNONS

Interpolchefen Jürgen Stock kallade nyligen coronavaccinen ”det flytande guldet”.

Han sade vidare att brottssyndikaten kan stjäla doser från platser som förvarar eller fraktar vaccin.

Komma över vaccin

Även den italienska polisen har varnat för att landets fruktade maffiagrupper vill komma över coronavaccin för illegal försäljning, och samtidigt ta över distributionen och andra omkringverksamheter, skriver SvD.

”Deras intresse i vaccinen beror på den enorma efterfrågan i kombination med den inledningsvis långsamma distributionen”, skriver den särskilda enhet inom den italienska polisen som spårar maffians försök att infiltrera olika, ekonomiska sektorer, i en rapport.

Enligt rapporten riktar maffiagrupperna sitt intresse mot pandemirelaterade verksamheter som till exempel städning och begravningar, där maffian har köpt upp flera sådana verksamheter.

ANNONS
ANNONS

Fler verksamheter 

Den italienska polisen säger samtidigt finns det också stor risk att maffiaorganisationerna kan rikta in sig på försäljningen av medicinsk utrustning, e-handeln och matförsäljning – om pandemin håller i sig.

Läs mer: Varning – maffian rider på coronakrisen