Dagens PS

Krogen har problem att hitta personal

krogen personal
Krogen har svårt att hitta personal i spåren av pandemin. "Det kanske anses som en stor risk att välja restaurangbranschen som karriärval", säger kändiskrögaren P G Nilsson. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 27 maj 2021Publicerad: 27 maj 2021

Krogen har problem att hitta personal i spåren av pandemin. Risken att ta jobb där kanske bedöms som hög, resonerar kändiskrögare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Dagens PS tidigare berättat förlängs öppettiderna för restauranger till 22.30 från 1 juni.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten håller under torsdagseftermiddagen presskonferens om det.

Att krogen nu får hålla öppet två timmar längre – klockan 22.30 ska lokalen var utrymd – är “ett mycket, mycket litet steg”, om än i rätt riktning, säger kändiskrögaren P G Nilsson till TT i en artikel på bland annat SvD.se.

Branschen har länge hukat under tuffa coronarestriktioner och han anser att även om öppettiderna förlängs, så är det också en förlängning av begränsningarna.

Ingen kompensation

Samtidigt kompenseras de pandemiutsatta restaurangerna för sina ekonomiska bortfall, säger han.

“Staten gör en begränsning i vår näringsfrihet, men de kompenserar oss inte”, säger P G Nilsson.

Han understryker att branschen lever på lånade pengar och att skulderna växer för varje vecka.

ANNONS

Enligt TT kommer ett förslag på hur restaurangbranschen ska kompenseras för skadan som restriktionerna orsakat snart att skickas till finansdepartementet.

Inte lika poppis

Jurister, revisorer och akademiker uppges stå bakom förslaget, som även ska ge kompensation retroaktivt.

P G Nilsson är orolig för att det kan bli svårt att hitta tillgänglig personal om restriktionerna i sommar mjukas upp mer.

Trots alla permitteringar och uppsägningar i branschen har han många kollegor som vittnar om uppenbara problem att hitta personal till framför allt säsongsbetonad verksamhet.

“Branschens popularitet som arbetsgivare bland ungdomar eller folk som står långt ifrån arbetsmarknaden verkar ha fått sig en törn. Det kanske anses som en stor risk att välja restaurangbranschen som karriärval”, säger P G Nilsson, enligt TT.

Läs även: Konkurshotade krögare skramlar i protest »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS