Dagens PS

Kravet: Sänk avgifterna radikalt

Vill sänka arbetsgivaravgifterna
Sänkta arbetsgivaravgifter behövs för att vi ska få fart på Sverige, hävdar Småföretagarnas riksförbund. (Foto: Martina Holmberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 20 maj 2024Publicerad: 20 maj 2024

En ny rapport från Småföretagarnas riksförbund kräver att företagens finansiering av de sociala trygghetssystemen ska skäras ner radikalt.

ANNONS
ANNONS

Småföretagarnas riksförbund organiserar cirka 30 000 svenska småföretag.

I en ny rapport från förbundet vill man kraftigt skära ner i det sociala trygghetssystemet genom att kapa arbetsgivaravgifterna.

Småföretagarnas riksförbunds rapport heter ”Normalisera arbetsgivaravgiften” och normaliseringen innebär i denna tolkning att man sänker denna finansiering av det sociala trygghetssystemet kraftigt.

På topp inom EU

Förbundet hänvisar till att arbetsgivaravgifterna i Sverige ligger på topp inom EU och hävdar att det ”i ekonomisk forskning finns gott om belägg för att låga arbetsgivaravgifter stimulerar företagande” och även leder till, bland annat, att fler jobb skapas.

”Den framträdande bilden är att företagen i Sverige missgynnas genom att betala allra högst arbetsgivaravgift inom EU i praktiken”, menar förbundet som vill sänka avgifterna kraftigt.

ANNONS

Senaste nytt

”Underminerar”

”Dagens höga nivåer underminerar företagens konkurrenskraft samtidigt som detta slår hårt mot arbetsmarknaden. Företagen inom industri, handel samt hotell och restaurang i Sverige betalar 95 miljarder kronor mer i arbetsgivaravgifter årligen jämfört med genomsnittet inom EU”, säger Caroline Szyber som är vice ordförande för organisationen.

ANNONS

”Ren beskattning”

”En annan viktig jämförelse är hur mycket av arbetsgivaravgiften som är ren beskattning. I de flesta av världens mest framgångsrika ekonomier finns inte denna skattedel av arbetsgivaravgiften alls, det vill säga i de flesta länder går hela arbetsgivaravgiften ograverat till sociala ersättningar.

Sverige tillhör den tredjedel av de utvecklade ekonomierna där det genom arbetsgivaravgiften finns en dold statlig skatt på arbete”, påpekar styrelseledamoten Sten Lindgren.

”Måste sänkas”

”Den del av arbetsgivaravgiften i Sverige som är en dold statlig skatt uppgår till 275 miljarder kronor årligen, jämfört med 26 miljarder kronor om Sverige varit en genomsnittligt OECD-land.

För att få ordning på ekonomin är det uppenbart att arbetsgivaravgiften måste normaliseras genom att denna indirekta skatt sänks med nio tiondelar eller avskaffas helt”, tillägger Lindgren.

Fakta/Arbetsgivaravgifter

Arbetsgivaravgifterna i Sverige är idag 31,42 procent på lönekostnaden.

Det är en del av det sociala trygghetssystemet. I avgifterna ingår följande:

Sjukförsäkringsavgift 3,55 procent

Föräldraförsäkringsavgift 2,60 procent

Ålderspensionsavgift 10,21 procent

Efterlevandepensionsavgift 0,60 procent

Arbetsmarknadsavgift 2,64 procent

Arbetsskadeavgift 0,2 procent

Allmän löneavgift 11,62 procent

Källa: Skatteverket)

 

De dolda skatterna du inte visste fanns. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS