För den som vill byta karriär är yrkesutbildningar ett bra alternativ, de finns inom många olika områden där det finns behov av arbetskraft.

ANNONS

Joakim Jaconelli var fysioterapeut men skolade om sig till fastighetsförvaltare och fick jobb direkt efter sin praktik och 30 procent högre lön, det rapporterar Dagens Nyheter.

Rekordmånga gick yrkesutbildningar 2021

Utifrån analys av arbetsmarknadens behov beslutar myndigheten för yrkesutbildningar vilka yrkesutbildningar som ska ingå i yrkeshögskolan, varför utbildningarna ofta ger jobb.

År 2021 gick 86 000 personer på en svensk yrkeshögskola och enligt Statistiska centralbyrån är det rekord.

Utbildningarna kräver gymnasieexamen eller motsvarande och finns inom många olika områden som digital marknadsförare eller betongingenjör. Många av utbildningarna är cirka två år.

Yrkesutbildningar och lön

Pilot/trafikflygare är bland de yrkesutbildningar som ger högst lön, i genomsnitt 74 900 kronor, utbildningen är 2,5 år.

It-säkerhetsspecialist och mjukvaru-/systemutvecklaare ger också bra lön, 52 000 respektive 48 600 kronor.

Data- och it-branschen behöver utvecklare och UX-designers och eftersom det finns många lediga jobb inom det området är det eftertraktat.

Andra yrkesutbildningar som leder till jobb med bra lön är Bank- och försäkringsrådgivare 47 400, företagssäljare 45 300, ingenjörer inom elektronik, 45 100 och spelutvecklare 44 900.

ANNONS
ANNONS

Även Inköpare och upphandlare, fastighetsförvaltare, flygtekniker och ingenjör inom bygg ger löner på runt 44 000 kronor. Lokförare ger 40 000 och Redovisningsekonom 39 900 kronor.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Rapport: allvarlig kritik mot Arbetsförmedlingen [Dagens PS]