Dagens PS

KO: Kända företagen som vilseleder kunderna

Felaktig prisinformation kan kosta 22 miljoner
Black Friday och Black Week. Ett köphets-event där dessutom KO nu ser hur företagen fortsätter brista i korrekt information om priser. (Foto: Jakob Åkersten Brodén/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 19 maj 2025Publicerad: 19 maj 2025

KO agerar mot tio kända företag för bristande prisinformation, där KO tidigare påpekat felen. Nu kan slarvet kosta bolagen 22 miljoner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Konsumentverket har följt upp hur företag som tidigare lovat rätta till sin marknadsföring när det gäller priser, skötte sig under Black Friday förra året.

Tio företag visar sig återigen ha brister och föreläggas att göra något åt problemen. Det är företag som lovat att rätta sig men ändå fortsatt med bristande prisinformation, skriver KO.

Konsumentverket rasar: Sluta lura kunderna. Dagens PS

Kan bli dyrt

De tio företagen får nu förelägganden från Konsumentombudsmannen, KO. Det sammanlagda vitesbeloppet är på 22 miljoner kronor.

Ett vite ska inte förväxlas med böter utan är framåtsyftande och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet, påpekar verket som ser sig tvunget att agera.

”Det är stora kända företag som fastnat i vår granskning. De har alla tidigare gjort fel och varit föremål för våra åtgärder. Därför går vi nu vidare med förelägganden”, säger Konsumentverkets jurist Maja Lindstrand.

Icas argument: “Inga bluffreor på spagetti”. Dagens PS

XXL är ett av de företag som kan få den storleken även på sitt vite om man inte ändrar sin prisinformation efter den upprepade kritik KO nu avger. (Foto: Helena Landstedt/TT)
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

KO: ”Allvarligt”

KO säger sig se allvarligt på vilseledande uppgifter i samband med marknadsföring av nedsatta priser.

”Vi konsumenter vill gärna känna att vi gör en bra affär. Därför lockas vi extra mycket av röda priser, kampanjer och stora rabatter, som till exempel om det står att varan är nedsatt med 50 procent”, påpekar Maja Lindstrand.

land de företag som nu klandras finns kända märken som Blomsterlandet, Stadium och Åhléns. Du hittar hela listan efter texten.

När en produkt säljs till nedsatt pris måste företaget ange det tidigare lägsta priset som varan sålts för de senaste 30 dagarna, enligt prisinformationslagen.

Försäljningspriset i ett erbjudande ska vara lägre än det tidigare lägsta priset. Rabatter i procent eller kronor ska baseras på tidigare lägsta pris och det är inte tillåtet att beräkna rabatten på något annat pris.

KO: Jämför med fel pris

KO tar ett exempel där ett företag sålde en vinterjacka med 22 procent rabatt. Problemet var bara att det inte räknades från jackans lägsta pris de senaste 30 dagarna utan från ett högre pris.

I verkligheten var priset inte ens rabatterat i förhållande till tidigare lägsta pris, utan 299 kr dyrare.

ANNONS

Ett annat av företagen sålde en hudkräm för 724 kronor och skrev att den tidigare kostat 965. Men egentligen var rätt pris att jämföra med 675 kronor, alltså billigare än försäljningspriset.

Fakta/Företagen som vilseleder enligt KO

Blomsterlandet

Bygghemma

Nakd

Nordic Nest

Power

Soffadirekt

Stadium

ANNONS

Webhallen

XXL

Åhléns

(Källa: Konsumentverket)

Avslöjat: Bedrägerier för 134 miljoner. Dagens PS

Bluffbolagen försöker hota dig till att betala. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS