Endast sex svenska företag vill ta del av Energimyndighetens pengar till bio-CCS. Ändå anses tekniken ha enorm potential.
Kan halvera utsläppen – intresset minimalt
Mest läst i kategorin
Bio-CCS har potential att kunna minska de svenska utsläppen med cirka tio miljoner ton biogen koldioxid per år, skriver Energimyndigheten på sin hemsida.
Det motsvarar enligt myndigheten cirka en fjärdedel av Sveriges totala årliga utsläpp.
Sverige anses ha bra förutsättningar för bio-CCS genom god tillgång på biomassa i form av restprodukter från skogsbruk och skogsindustri, konstaterar man också.
Verksamheter som använder biomassa i produktionen kan bidra till negativa utsläpp genom att avskilja koldioxiden som bildas när biomassan förbränns, förklarar Energimyndigheten.
Framför allt gäller det kraftvärmeanläggningar samt pappers- och massabruk.
Nu har Energimyndigheten genomfört den första utlysningen av investerings- och driftsstöd för bio-CCS genom omvänd auktion.
Resultatet?
Endast sex svenska företag har ansökt om stöd.
”Viktig pusselbit”
”Bio-CCS är en viktig pusselbit i att nå klimatmålen. Nu börjar det viktiga arbetet med att gå igenom ansökningarna och vi hoppas kunna ta beslut inom kort”, säger Carl Mikael Strauss, enhetschef hos Energimyndigheten.
Fortum konstaterar på sin hemsida att ”genom att fånga in och lagra koldioxid kan 27 industrianläggningar i Sverige halvera Sveriges utsläpp. Och tekniken finns”.
Chalmers presenterade tidigare forskarrapporten ”Avskiljning, transport och lagring av koldioxid i Sverige” och enligt den är potentialen enorm.
Via CCS-tekniken kan 20 miljoner ton koldioxidutsläpp per år från 27 stora industrier försvinna via CCS-teknik.
Senaste nytt
Tre företag testar
Tekniken testas just nu av tre företag – Stockholm Exergi, Preem och Heidelberg Materials (tidigare Cementa), som alla via tekniken ska testa hur mycket koldioxidutsläppen kan minska från deras verksamheter.
Stockholm Exergi, som Fortum är delägare i, har tidigare fått 4,3 miljoner kronor från Energimyndigheten till sin testanläggning i Stockholm.
Stockholm Exergi räknar med att kunna fånga in och lagra 800 000 ton koldioxid per år.
Stor potential
För Fortums del är det även aktuella att testa CCS i sitt kraftvärmeverk i Oslo. Där ser man en potential i att kunna minskautsläppen med 400 000 ton per år.
När det gäller Preem handlar det om en fullskalig anläggning vid raffinaderiet i Lysekil och cementtillverkaren Heidelberg Materials har en likartad plan.
Heidelberg Materials har ett norskt systerbolag, Norcem, som redan visat hur effektivt CCS kan minska koldioxidutsläppen.
Enligt Chalmers finns inga tekniska begränsningar för att Sverige ska nå målet netto noll utsläpp av koldioxid, bara politiska sådana.
Det behövs en nationell strategi, menar forskarna.
”Då vågar förhoppningsvis många fler företag följa efter de som nu visar vägen”, hävdar man.
Nu har man i alla fall sex som vågar och som sökt anslag hos Energimyndigheten.
Grönt ljus från EU: Får satsa 34 miljarder. Dagens PS
Investeringar i CCS stiger kraftigt – precis som CO2-nivåerna. Dagens PS
Tiotals miljarder i klimatpott för svenska bolag. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.