Statliga kraftbolaget Vattenfall och pensionsförvaltaren AMF. Tillsammans bildar de ett konsortium med målet att köpa Fortums del i energibolaget Stockholm Exergi.

ANNONS

”Vi har ingått i ett konsor­tium med AMF och där vi nu gemensamt förbereder oss för att lägga ett eventuellt bud på Fortums andel i Stockholm Exergi”, säger Ulrika Jardfelt, chef för affärsområde Värme på Vattenfall, till Di. 

Välskött företag 

Hon beskriver Stockholm Exergi som ett ”mycket välskött och spän­nande företag”.

Även AMF:s presschef Jens Söderblom bekräftar budkonsortiet med Vattenfall och att de äger hälften vardera.

”Vi bedömer att vi som långsiktig och kapitalstark aktör tillsammans med Vattenfalls långa erfarenhet av att driva just den här typen av energiverksamhet i en rad städer kan bli en väldigt stark kombination.”

Tidigare var Stockholm Exergi en integrerad del i Fortum, men är sedan flera år ett självständigt bolag som till hälften ägs av vardera Stockholms stad och Fortum.

Försäljning ett alternativ 

I juli 2020 meddelade Fortum att man skulle utvärdera alternativen för den 50-procentiga ägarandelen, och bolaget bekräftar för Di att en eventuell försäljning är ett alternativ.

”Men vi har ännu inte fattat några beslut utan får återkomma när vi har något att berätta”, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef för Fortum Sverige.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Di: Vattenfall dyrare än covidstöd