Industrifondens vd David Sonnek blir investerare i familjen Wallenbergs nybildade investeringsbolag Wallenberg Investments. Han ska vara med och bygga upp ett nytt Wallenbergbolag.

ANNONS

”Det är alltid spännande att få bygga upp något nytt”, säger David Sonnek till Di.

De senaste tre åren har han varit vd för stiftelsen Industrifonden –  som investerar i svenska onoterade hälso- och teknikbolag.

Leda nya investeringar

I det nya bolaget Wallenberg Investments ska han därför helt naturligt leda investeringar i teknologibolag som befinner sig i tidig fas.

”Inriktningen är given, det kommer att vara den typ av djup vetenskap och teknik som stiftelserna ger bidrag till och finansierar”, klargör David Sonnek.

Det blir en återgång till familjen Wallenberg eftersom David Sonnek tidigare arbetade som chef för Wallenbergbanken SEB:s investeringsverksamhet SEB Venture Capital, under 18 år.

ANNONS
ANNONS

Han beskriver Wallenberg Investments som ett ännu ”smalare” Wallenbergbolag, med mer inriktning mot djup vetenskap och teknik, än Industrifonden.

”Investeringarna ska både öka effektiviteten i stiftelsernas forskningssatsningar, så att det blir mer nyttiggjort, och sedan ska det också bli en långsiktigt bra kapitalförvaltning, så att stiftelserna kan stödja ytterligare bra forskning.”

På lång sikt

Samtidigt vill Wallenberg Investments kunna vara med och investera i bolagen och ”bygga upp bolagen mer på lång sikt.”

Medan förvaltningstillgångarna på Industrifonden uppgår till sju miljarder kronor har det ännu inte satts någon summa på Wallenberg Investments.

David Sonnek kommer att lämna Industrifonden i höst och styrelsen letar efter en efterträdare till honom, men har ännu inte gått ut med ett pressmeddelande.

Det onoterade ägarbolaget FAM:s innehav i SKF, Saab och Munters har överlåtits till Wallenberg Investments och i den nya styrelsen sitter bland annat kusinerna Marcus, Jacob och Peter Wallenberg.

ANNONS
ANNONS

Dagens PS producerade nyligen en podd där David Sonnek deltog, som handlar om hur man gör framgångsrika investeringar i bolag inriktat på avancerad tech. Lyssna på podden här.

Läs mer: Jacob Wallenberg: ”Det hotar att bita oss i svansen”