Ryska aktörer vill kapa Ikeas koncept efter att bolaget dragit sig ur landet. Två ansökningar om att starta det helt snarlika ”Idea” ligger hos det ryska patentverket, enligt Göteborgs-Posten.

ANNONS

Sedan invasionen av Ukraina har mängder av västerländska bolag dragit sig ur Ryssland, däribland svenska möbeljätten Ikea.

I samband med tillbakadragandet har flera nya bolagsansökningar kommit in till det ryska patentverket. McDonald’s, som också har dragit sig tillbaka, upptäckte exempelvis att en rysk aktör ville skapa ett bolag som i princip helt kopierade konceptet.

Nu händer samma sak med Ikea, enligt uppgifter i Göteborgs-Posten.

Ikea blir Idea

Patentjuristen Tatarinova Tatjana Michailovna, ska för kunden Frolov Maxim Mikhailovitj ha lämnat in en ansökan om att få starta upp ”Idea – möbelfabrik” med en logotyp som är helt lik den Ikea använder.

Dessutom tycks hela affärsmodellen som man uppger i ansökan, vara mycket lik den svenska förlagan.

Tendensen att starta nya företag baserade på ”gamla” koncept är bara ett av de sätt som aktörer i den ryska ekonomin har försökt hantera tillbakadragandet efter kriget. Den ryska staten har också öppet diskuterat möjligheten att konfiskera och förstatliga bolag som lämnar landet.

ANNONS
ANNONS

Ikeas ägarbolag Ingka Group säger i en kommentar att bolaget är medvetna om den ryska patentansökan och att man ser över möjliga åtgärder.

Läs också:

Mc Donald’s och Coca-Cola dumpar Ryssland [Dagens PS]