Dagens PS

Hotellen som agerar mot självmord

Hotell ska agera mot självmord
Hotell, något de flesta förknippar med glädje men några med andra känslor. Nu agerar sju hotell genom att lära sig mer om hur de kan agera mot självmord. (Foto: Knut Falch/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 12 maj 2025Publicerad: 12 maj 2025

Sju hotell går samman i ett projekt. Det handlar om att lära personal att upptäcka varningssignaler och bidra till färre självmord.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På Clarion på Kungsgatan i Örebro är Natalie Norberg receptionschef. Hon började i hotellbranschen direkt efter gymnasiet, arbetade först i Borlänge men nu sedan tio år i Örebro.

När Natalie var 14 år tog hennes mamma sitt liv. Nu använder hon sin egen erfarenhet i ett projekt som ska hjälpa hotellpersonal att upptäcka varningssignaler.

”Vi möter många som mår dåligt, berättar hon. Det finns forskning som säger att när man vill avsluta sitt liv så vill man göra det i hemmiljö men man vill inte att anhöriga ska drabbas”, säger hon hos NA.

15 000 svenskar förlorar någon i suicid varje år. Dagens PS

”Det finns ett tabu”

Många i hotellbranschen känner till det här och att hotellmiljön är en farozon där självmord kan inträffa. Samtidigt är det inget man talar om, säger Natalie.

”Det är inget som tas upp i utbildningen och det är inte heller något som nämns när en ny introduceras i arbetet. Det finns ett tabu kring det”, säger hon.

Erfarna personer i hotellbranschen vet ändå att varningsklockor kan ringa, exempelvis när någon checkar in ensam någon stor helg, någon ber om ett rum högt upp i hotellet och naturligtvis när oroliga anhöriga ringer.

”Jag har ett starkt minne av en syster som ringde och undrade om hennes bror bodde på hotellet. Hon var rädd att han skulle ta livet av sig. Jag tog hennes uppgifter och lovade att be honom ringa henne”, berättar Natalie.

ANNONS

”När vi knackade på hade han druckit mycket och hade redskap för att avsluta sitt liv, men efter ett 20 minuter långt samtal fick jag honom att ringa sin syster”.

ANNONS

Senaste nytt

Egna erfarenheter

Händelsen var en del i att projektet i Örebro län startade, en annan del Natalie Norbergs egna erfarenheter från när hennes mamma avslutade sitt liv när Natalie gick på högstadiet.

”Min mamma hade brottats med psykisk ohälsa i många år och till slut tog det mörka över. Jag var 14 år när mamma ställde sig framför tåget”.

Idén om ett hotellprojekt väcktes efter en suicidföreläsning. Sedan föll bitarna på plats och nu är projektet i gång med organisationen Hjärnkoll som projektledare.

”Det är inte personalens ansvar att vårda eller vara psykologer men vi behöver verktyg för att upptäcka dem som inte mår bra, veta hur vi ska bemöta dem och också vart vi ska hänvisa dem”, säger Natalie.

Utbildningar och guider

”Nu tittar vi på olika utbildningar för de som arbetar i reception och städ, men även på ledningsnivå. Vi vill också få till enkla lathundar för hur man ska agera, lite på samma sätt som det finns brandinstruktioner”, tillägger hon.

Projektet är tvåårigt, kallas ”Livsviktigt värdskap” och finansieras med statliga medel som ett pilotprojekt.

ANNONS

Fakta/Hotellen som deltar i projektet

Hotell Alfred Nobel, Karlskoga

Clarion hotel Örebro

Hotel Borgen, Örebro

Lindesbergs stadshotell

Scandic Örebro Väst

Best Western Eurostop Örebro

Mojo Hotel, Örebro

(Källa: Na.se)

ANNONS

Studie: Mobbning på jobbet ökar risk för självmord. Dagens PS

Män inom dessa yrken har högre risk för självmord. E55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS