I mer ett år har efterfrågan på butikslokaler sjunkit i Sverige och nu är nivån uppe på rekordnivå – det drabbar både butiks och  fastighetsägare.

ANNONS

”Vi har aldrig haft en sådan här ökning på utbud och en sådan här stor minskning på efterfrågan”, säger Peter Bergström, vd på fastighets- och lokalhyressajten Objektvision, till TT i en artikel på Di.se.

Jämfört med oktober i fjol har den lediga butiksytan ökat med 18 procent, enligt Objektvision och efterfrågan har gått ner konstant sedan september förra året, framgår det.

Inte bottnat än

Peter Bergström tror trots det att botten inte är nådd än.

”I Stockholm minskade antalet sökningar inom kategorin butikslokaler med 38 procent och i Malmö med 41 procent”, skriver TT.

Särskilt märks en ökning av tomma butiksytor och minskad efterfrågan under hösten i år och efter årsskiftet stundar kraftiga hyreshöjningar på 10,9 procent för butiksidkarna.

Slår även mot fastighetsägarna

Fastighetsägarna, som också drabbas, måste ta höjd för ökade kostnaderna i paritet med inflationstakten, och även dem påverkas så klart negativt av utvecklingen när lokaler står outnyttjade.

Samtidigt räknar branschorganisationen Svensk Handel med en miljardtapp i handeln i år, jämfört med 2021.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi och andra affärsnyheter? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Mardröm: ”Handeln befinner sig i stormens öga” [Dagens PS]