Dagens PS

"Green-hushing" - lika stort som greenwashing

"Green-hushing" kan vara lika illa som greenwashing enligt denna debattartikel. (Foto: Andrew Haimerl, Unsplash)
PS Debatt
PS Debatt
Uppdaterad: 05 okt. 2021Publicerad: 05 okt. 2021

Sverige rankar 2a i årets internationella innovationsindex! Fantastiskt! Att lösa klimatutmaningarna få till ett hållbart och inkluderande samhälle går endast om vi fortsätter vara innovativa och progressiva. Innovation måste också in i storbolagen, och i vardagen.

ANNONS
ANNONS

Därför vill vi ställa den vassa frågan; vad krävs för att ett bolag ska kvalificera som Hållbart? Många personer och många bolag gör mycket bra, det finns förändringsarbeten, innovationer, kreativa lösningar och engagemang. Och storbolagen krav att göra hållbarhetsrapportering – så information finns.

Har vi tillräcklig kommunikation och diskussion?

Vi vill påstå att vi idag inte alls har en tillräckligt positiv, utmanande och utforskande debatt om hållbarhetsframsteg hos bolagen. Och vi påstår att få till en sådan debatt är avgörande för att dels alls lyckas med omställningen till ett hållbart samhälle i tid, och dels för att säkerställa att alla får följa med på resan.

Vi går idag mot ökad segregering, det är en övervikt av initierade, högutbildade, höginkomsttagare, som utbildas och skolas in i en livsstil som är hälsosam och miljömedveten.

Vad är då roten till problemet?

Hållbar omställning och innovation kan upplevas som komplex, lite osexig och jobbig.  Ofta ses det som dåligt anpassat för ett bolags mer glätta kommunikation till allmänheten.

Och vem idag vågar hoppa upp på piedestalen och basunera ut sina steg mot en mer hållbar och klimatpositiv värld, med risk för att strålkastarljuset i sociala medier och vanliga medier istället kastas mot miljönegativa sidor av verksamheten, eller där brister på mångfald och jämställdhet finns?

För sådana sidor kommer också att finnas. Ingen är – oss veterligen – perfekt. Varken företag, människor, länder eller organisationer. Anklagelser om greenwashing är läskiga, och en sådan stämpel är svår att tvätta bort.

ANNONS

Vad händer om det positiva inte syns?

Så vad händer om bolag (människor, kommuner och andra) håller sina goda aktiviteter och innovationer mot ett hållbarare samhälle för sig själva?

– Vi förlorar chansen plocka upp innovationer och lösningar på en bredare front som kan påverka en betydligt större mängd människor och vår miljö bredare

– Vi öppnar inte upp för en utmanande, utforskande debatt där lösningar presenteras för att bli tryck testade mot andras ideer, analyser och felsökningar. Något som är bra både för den som presenterad första lösningen som kan vidareutvecklas och de som får ta del av den.

– Människan är ett flockdjur som behöver goda förebilder och vi missar chansen att bli inspirerade och motiverade av andras aktiviteter.

– Vi missar chansen att skapa ett mer genuint race to the top. I värsta fall i utbyte mot ett race to the bottom och i annat fall skapar vi ett trögrörligt status quo.

– Sverige riskerar tappar sin fantastiska position såsom en hub för innovationer, unicorns, internationellt investeringskapital, jämställdhet och hållbarhet om våra företag håller sina positiva förändringsresor för sig själva.

Låt oss höja ribban tillsammans

ANNONS

Låt oss höja ribban – låt oss våga ha mer konkreta och mer transparenta diskussioner och kommunikation från bolagen. Viktigt är att vi får mer samtal över branscher, över samhällsskikt och i det offentliga rummet.

Framförallt måste bolagen berätta mer vad de gör för bra – i media och med oss alla såsom de verkliga makthavarna i egenskap av konsumenter. Vi vill höra om framgångar, försök och positiva processer – och om meningsskiljaktigheter, utveckling och förbättring.

#ifyoushareyougetmore

Anette Nordvall, ängel investerare inom Tech, delägare i We Dont Have Time, partner i Keiratsu Forum
Joanna Redebrandt, grundare Nyfikna investerare
Katarina Strandberg, affärsjurist, Sverige representant i World Business Angel Investment Forum, och medgrundare The Swedish Villa

Relaterade artiklar:

Al Gore: Greenwashing är ett växande hot. Dagens PS

De viktigaste kommentarerna om klimatrapporten. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
PS Debatt
PS Debatt

Detta är ett debattinlägg på Dagens PS. Åsikterna och innehåll som uttrycks är skribentens egna och avspeglar inte Dagens PS uppfattning.

PS Debatt
PS Debatt

Detta är ett debattinlägg på Dagens PS. Åsikterna och innehåll som uttrycks är skribentens egna och avspeglar inte Dagens PS uppfattning.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS