I Frankrike måste nu fjäderfäfarmar hållas alla sina fåglar inomhus för att begränsa spridningen av fågelinfluensa.

ANNONS

I Frankrike råder nu hög beredskap för fågelinfluensa då EU:s näst största fjäderfäproducent under de senaste månaderna har upptäckt en ny ökning av utbrott, det rapporterar Reuters.

Tidigare i år upplevde Frankrike sitt hittills värsta utbrott av fågelinfluensa, då utrotades cirka 22 miljoner fåglar i landet.

Behöver stärka de förebyggande åtgärderna

Enligt Frankrikes jordbruksministerium har 49 utbrott av fågelinfluensa upptäckts på franska gårdar mellan den 1 augusti och den 8 november och ett stort antal fall har hittats bland tama höns på bakgårdar och bland vilda fåglar.

”I ett sammanhang som kännetecknas av virusets oöverträffade motståndskraft i miljön och vilda fåglars starka flyttaktivitet, är det viktigt att stärka förebyggande åtgärder för att undvika kontaminering av fjäderfäfarmar”, står det i ett uttalande, skriver Reuters.

Det är ofarligt i livsmedel

Viruset är ofarligt i livsmedel, men spridningen är ett bekymmer för fjäderfäindustrin och för regeringar på grund av den förödelse det kan orsaka i producenters fågelbestånd och på grund av att det kan ge handelsrestriktioner.

Hög risknivå innebär att fåglar bör hållas inomhus samt att ytterligare säkerhetsåtgärder, inklusive jakt, behöver vidtas för att undvika att sjukdomen sprids.

Nästan 50 miljoner fåglar har slaktats i år

I år har Europa upplevt sitt hittills värsta utbrott av fågelinfluensa, nästan 50 miljoner fåglar har slaktats och att viruset har hållit i sig över sommaren ökar risken för utbredda infektioner nästa säsong, det menar Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa.

ANNONS
ANNONS

Vanligtvis sprids fågelinfluensa under hösten och vintern, den överförs med infekterad avföring från vilda fåglar eller via direktkontakt med foder, kläder eller utrustning som kontaminerats. Smittan kan även spridas via luften.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kronfågel polisanmälda för djurplågeri [Dagens PS]