Klädhandeln ökade med 8,6 procent i september, men fraktproblem bromsar återhämtningen enligt branschorganisationen Svensk Handel.

ANNONS

”Trots att fler kunder har hittat tillbaka till modebutikerna går återhämtningen långsammare än vad vi hoppas på. Vi ska komma ihåg att försäljningstappen var drastiska under pandemin. Hävda restriktioner och fler som arbetar från kontoret igen gör att vi ändå tror på ett starkt slut på året”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Försäljningen av kläder i fysisk butik och e-handel ökade med 8,6 procent i september jämfört med samma månad i fjol.

Logistikproblem största hotet

Även skoförsäljningen ökar, dock rör det sig där endast om en ökning med 1,0 procent.

Jämfört med 2019 backar klädförsäljningen med 0,5 procent, medan skohandeln backar med 16,8 procent.

Fraktproblem som sinkar leveranserna är största orosmolnet för klädhandeln.

”Logistikproblemen fortsätter att ställa till det för många kläd- och skohandlare. Försenade leveranser och höjda fraktkostnader är ett växande hot, inte minst med tanke på att Black Friday och julhandeln kommer allt närmare. För modebranschen är det avgörande att ha rätt vara på plats vid rätt tillfälle”, konstaterar Mats Hedenström.

ANNONS
ANNONS

”Vi ser att pandemin har förändrat kundernas köpbeteende och att e-handeln tar en allt större del av försäljningskakan. De modehandlare som har en stark digital närvaro har ett gynnsamt läge inför framtiden”, tillägger han.

Läs även: Forskare: Då tar klädhandeln fart [Dagens PS]