Rekryteringsproblemen växer trots hög arbetslöshet. Nu tvingas arbetsgivarna sänka kraven.
Företagen behöver folk – men hittar ingen att anställa


Mest läst i kategorin
Det finns gott om arbetssökande i Sverige.
Enligt Arbetsförmedlingens senaste kvartalsrapport har andelen inskrivna arbetslösa stigit från 6,7 till 7,1 procent jämfört med första kvartalet i fjol.
Totalt handlar det om 377 000 personer som nu är inskrivna som arbetslösa – en ökning med 22 000 personer på ett år.
Trots detta saknas rätt kompetens.

100 000 jobb tillsattes aldrig
Enligt en analys från Arbetsförmedlingen har 58 procent av arbetsgivarna upplevt problem vid sitt senaste rekryteringsförsök.
För de allra flesta handlar det om att kandidaterna inte har tillräckligt med erfarenhet av yrket för att klara av jobbet.
Detta har i sin tur lett till att de tänkta rekryteringarna aldrig blir av eftersom drömkandidaten med rätt kvalifikationer och kompetenser uteblir.
Missa inte: Här är Sveriges bästa arbetsgivare – är din med? Dagens PS
Har förvärrats
En ny rapport från samma myndighet visar att cirka 100 000 jobb aldrig tillsattes under 2023, trots att många arbetsgivare försökte hitta folk.
I vissa fall gjorde man inte ens ett försök eftersom svårigheterna redan på förhand bedömdes som för stora.
“Vi ser att rekryteringsproblemen har förvärrats”, säger Elvira Josefsson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.
Rapporten bygger på svar från arbetsgivare mellan 2013 och 2023 och visar att rekryteringssvårigheterna är mer omfattande i dag än för tio år sedan – oavsett konjunkturläge.
Företag tackar nej till uppdrag
När det inte går att anställa påverkas hela verksamheten. Enligt rapporten får befintlig personal ofta täcka upp, expansion skjuts upp och i vissa fall tvingas företag tacka nej till order.
Det gäller både privata företag och offentlig sektor. Men mest drabbade är de privata arbetsgivarna, som står för omkring 75-80 procent av alla otillsatta tjänster.
“Bristen på arbetskraft drabbar verksamheten på många olika sätt”, konstaterar Victor Tanaka, analytiker på Arbetsförmedlingen.
Sänker kraven för att kunna anställa
För att ändå kunna rekrytera väljer många arbetsgivare att justera sina krav. Det kan handla om att vara mindre strikt kring utbildning, erfarenhet eller personliga egenskaper.
Det är ett tydligt tecken på att matchningen mellan lediga jobb och de arbetslösa fungerar dåligt, menar Arbetsförmedlingen. Gapet mellan vad arbetsgivare söker och vad de arbetssökande kan erbjuda har blivit större.
Så kan arbetsgivare få hjälp
Arbetsförmedlingen uppmanar fler arbetsgivare att använda de verktyg som finns, som exempelvis subventionerade anställningar och praktik.
“Arbetsförmedlingen har flera verktyg för att stötta arbetsgivare som är öppna för att bredda sin rekrytering”, säger Victor Tanaka.
Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?
Rapporten är en signal om att kompetensförsörjningen är en växande utmaning – inte minst när Sverige står inför stora pensionsavgångar, digital omställning och ett ökat behov inom vård och omsorg.
Läs också: Arbetsgivarnas nya motkrav: Lägre lön för frihet. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.