Företag satsar alltmer på förarlösa fordon för att frakta varor, visar en ny undersökning. Nyligen rapporterade den amerikanska stormarknadskedjan Walmart att man har två fordon igång i sin logistikkedja.

ANNONS

Walmart har börjat använda förarlösa fordon i en del av sin logistikkedja. En sträcka på lite mer än en mil trafikerar bolaget nu med två automatiska och förarlösa lådbilar från startup-bolaget Gatik.

Bilarna kör varor från Walmarts distributionscentral till en återförsäljare i Bentonville, Arkansas.

Tanken med de förarlösa transporterna är på sikt att öka takten och den direkta responsen i e-handeln, skriver Walmart i en rapport.

Programmet började i december efter att Walmart och Gatik hade fått godkänt från vägverket i Arkansas. Bilarna var fullt ut automatiserade i augusti.

Walmart går ut med nyheten samtidigt som förarbristen gör sig gällande på global nivå. Att robotisera kan vara ett alternativ för bolag som har problem att hitta arbetskraft samtidigt som kundernas efterfrågan ökar.

Lösning på chaufförskris?

För att tillgodose behoven fattas det idag tusentals lastbilschaufförer i hela världen. I USA skulle man behöva 80 000 fler i branschen. Till viss del beror det på att lastbilschaufförer drar sig tillbaka för att söka bättre betalda jobb.

I den situationen har flera detaljhandelsbutiker börjat satsa på förarlösa fordon. I pandemitider har e-handel och utkörning blivit vardag, men det har kostat mycket pengar. Robotar skulle I viss mån ersätta de arbetare som idag får betalt för olika typer av leveranser.

Förutom Walmart sätter också den brittiska grossisten Ocado, satsar 10 miljoner pund, eller cirka 117 miljoner kronor, på självkörande fordon, och matkedjan Asada kommer har också börjat rekognosera möjligheterna.

ANNONS
ANNONS

Den stora amerikanska livsmedelskedjan Kroger började undersöka möjligheterna redan 2018, och har ett pilotprojekt igång startup-företaget Nuro.

2020 ökade de summor som företag lägger ner på förarlösa fordon med mer än tolv procent enligt en ny rapport International Federation of Robotics.

Läs också:

Tesla rullar ut mjukvara för självkörande bilar [Dagens PS]
Självkörande bilar snart på tyska vägar [Dagens PS]