Krisen slår mot alla och nu kan fler och fler svenska företag inte längre betala sina fakturor i tid och hamnar hos inkasso.

ANNONS

För svenska företag kommer 2023 bli svårare än på länge. Morten Trasti, chefsanalytiker på inkassobolaget Intrum Skandinavien säger att inkassosiffrorna är oroande, det rapporterar Tidningen Näringslivet.

Gick bra i början av året

Intrum riktar sig främst mot små och medelstora företag och deras data visar att svenska företags ekonomiska förutsättningar är svårare än de varit på länge.

I början av 2022 gick det, enligt Intrums analys, bra för svenska bolag, men under andra halvåret såg de en ökning av bolag som inte kunde betala i tid.

Intrum Sverige registrerade 11 procent fler inkassoärenden bland svenska företag under fjärde kvartalet 2022, jämfört med fjärde kvartalet 2021.

Slår mot alla branscher

”Inkassotalen är en stark indikator på att fler företag kommer att gå i konkurs under de närmaste månaderna. Inkassotalen och konkurstalen följer varandra av naturliga skäl”, säger Morten Trasti till TN.

Han tycker att siffrorna är oroande och han tror att de kommer stiga. Han påpekar att den här krisen, till skillnad mot pandemin, slår mot alla branscher.

Det är inte bara inkassobolagen som märker av att svenska bolag har det svårt, enligt Sefina pantbank söker sig allt fler egenföretagare till dem för att belåna värdesaker.

Söker sig även till pantbanken

Nylånen hos Sefina pantbank ökade med 21 procent i Stockholm mellan juni och september 2022 jämfört med motsvarande period 2021.

ANNONS
ANNONS

Enligt Jimmy Jonasson, försäljningschef på Sefina Pantbank, vänder sig företagare till dem i ett sent skede när de redan försökt minska sina utgifter, det skriver TN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Allt fler till inkasso: Fördubblat skuldberg [Dagens PS]