Dagens PS

Fina fisken: Hållbar odling på land

Ny satsning med fisk på land i Skåne
Gårdsfisk gör en ny satsning på landbaserad fiskodling genom att odla på tilapia-fisk vid fyra skånska lantbruk. (Foto: Pressbild)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 27 maj 2024Publicerad: 27 maj 2024

Nu görs ännu en satsning på landodling av fisk i Sverige. Den här gången är det skånska Gårdsfisk som börjar odla tilapia.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorgan, har konstaterat att 90 procent av alla fiskarter fiskat maximalt eller är överfiskade, skriver skånska Gårdsfisk.

”Samtidigt finns det utmaningar med hur det nuvarande systemet med odlad fisk fungerar”, skriver företaget.

Fisk i marina kassar utmanar det lokala ekosystemet genom att fiskarna i kassarna kan rymma och påverka det naturliga bestånd och dessutom hamnar avföring från fiskarna i vattnet.

Dessutom, skriver Gårdsfisk, är majoriteten av fiskarna som föds upp predatorer och behöver äta mycket fisk, vilket bidrar till foderfiske och överfiske.

Testar tilapia

Gårdsfisk, en av landets cirka 25 landbaserade odlingar, gör nu en satsning på tilapia, en vanlig matfisk runt om i världen och i Gårdsfisks tappning under namnen Clarias och Rödstrimma.

Tilapia är tacksam för landodling och är därför en fisk som valts ut i flera försök i Sverige.

ANNONS

Senaste nytt

Goda att grilla

ANNONS

”Vi valde dessa fiskar då de är robusta och allätare vilket gör att de är optimala att föda upp på en bondgård. Detta gör också att de blir en del av lösningen på de olika utmaningar som haven och fisken som bor där står inför”, säger Johan Ljungquist, grundare och vd för Gårdsfisk.

Clarias är fast i konsistensen och perfekt för grillning. Många tycker att den påminner mer om vitt kött än om fisk. Rödstrimma passar i recept där man annars använder torsk eller abborre, tipsar Gårdsfisk.

Allätare

Clarias och Rödstrimma är allätare och äter ett mestadels växtbaserat foder, vilket minskar behovet av fisk i fodret och bidrar till ett minskat överfiske. Fiskarna är grönlistade i WWF:s fiskguide, 100 procent svenska och klimatcertifierad med Svenskt sigill, intygar Gårdsfisk.

”Det känns bra att kunna erbjuda svenska konsumenter klimatcertifierad fisk utan antibiotika. Vi visar också att det är möjligt att föda upp fisk och samtidigt ha höga krav på djurhållning”, säger Johan Ljungquist.

Läs mer:

Miljardprojektet som strandade. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS