Dagens PS

Få kan jobba hemifrån

Kvinna, Dator, Säng, Kuddar, Spegel
Jobba hemma är en lyx som många yrken inte har möjlighet att erbjuda arbetstagarna.(Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 18 maj 2021Publicerad: 18 maj 2021

Många vill fortsatta jobba hemifrån efter pandemin. Men distansarbete är inte en självklarhet för alla och många yrken erbjuder inte den friheten på den svenska arbetsmarknaden. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samtidigt som hemarbete har blivit en ny vana som många vill hålla fast vid så är det i praktiken få yrken där arbetstagarna kan jobba hemifrån.

Av totalt 4,6 miljoner arbetstagare så är det bara 1,3 miljoner som har den friheten, enligt analysföretaget WSP.

“Det är en stark attraktionskraft som arbetsgivare att kunna erbjuda den möjligheten, att kunna jobba hemifrån med ett mycket mer flexibelt arbetsliv. Men det är ytterst få av våra 238 olika yrken som har den möjligheten”, säger Tobias Baudin, förbundsordförande på Kommunal, till Di. 

Riktade insatser

Enligt honom behövs riktade insatser framöver för grupper som barnskötare, omsorgspersonal och undersköterskor –  grupper som inte har möjlighet till distansarbete.

“Både för att de anställda ska behöva jobba mindre och för att öka möjligheten att få ihop vettiga scheman.”

Sineva Ribeiro, Vårdför­bundets ordförande, går steget längre och kallar det en jämställdhetsfråga, där de flesta medlemmarna är kvinnor.

”Vi som faktiskt jobbar i frontlinjen får själva betala när vi måste vara hemma. Medan de som kan jobba hemifrån kan ha 38 graders feber, ta en Panodil och sätta sig vid datorn”, säger hon.

ANNONS

Sticker i ögonen 

Trots att diskussionerna om hemarbete är heta i media så sticker det i ögonen på många, till exempel inom industrin, där många blir frustrerade kring ämnet säger IF Metalls ordförande Marie Nils­son.

“Det är bara någon promille av våra medlemmar som har möjlighet att göra det, för de flesta finns inte det här på kartan”, säger hon.

Läs mer: Jobba hemma eller på kontor?

 

 

 

 

ANNONS

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS