Extremväder runt om i Europa leder till sämre skördar. Prognosen säger att 2021 blir sämre för svenska bönder än i fjol.

ANNONS

Mycket regn på vissa platser. Torka och värme på andra.

Så ser facit ut hittills under 2021 – extremväder som leder till problem för lantbrukarna.

”Det brukar finnas regionala variationer men sällan så här stora”, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen Lantbruk, till Di.

Dålig skörd

Årets spannmålsskörd uppgår till 5,6 miljoner ton enligt Mikael Jeppsson vilket ligger under snittet för de senaste fem åren, undantaget 2018 som var ett annat extremår.

Men det är inte bara i Sverige som väderlekarna slagit bakut. I Nordamerika och Ryssland har extrem värme förstört skördarna. Regn, hagel och översvämningar har slagit hårt mot Tyskland och Frankrike – som är viktiga spannmålsproducenter.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt som bland annat hög efterfrågan på importerad spannmål till Kina har ökat, vilket har lett till höga spannmålspriser för svenska bönder, så räcker inte det till menar Mikael Jeppsson.

”Summa summarum är det vår bild att de höga priserna inte räcker för att kompensera fullt ut för lägre skördar och väderbekymren”, säger han.

Höga priser

Han konstaterar dock att variationerna är stora och ”i vissa regioner ser det ganska bra ut”.

Vete är den viktigaste grödan i Sverige som handlas 226 euro per ton vilket är en historiskt hög nivå, upp från 160 och 195 euro per ton de senaste fem åren.

När det gäller prisprognosen framöver säger Mikael Jeppsson att marknaden brukar ”vara bra på att absorbera alla händelser och hitta en jämvikt”.

ANNONS
ANNONS

”Just nu riktar många i spannmålsmarknaden sina blickar på hur skörden fort­skrider i Europa. Det kan bli så att man i slutänden konsta­terar att det inte blev så stora problem, vilket kan leda till ett säljtryck och prispress i slutet av skörden, även om det i grunden finns en stark efterfrågan.”

Läs mer: Höga priser – dyr framtid för Sveriges bönder