Dagens PS

Experten: Kvinnors företag överlever inte

Fler kvinnor startar eget företag – men färre överlever, visar en undersökning av Svenskt Näringsliv
Fler kvinnor startar eget företag – men färre överlever, visar en undersökning av Svenskt Näringsliv (Foto: Ali Lorestani/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 03 juni 2024Publicerad: 03 juni 2024

Färre kvinnor startar företag i Sverige jämfört med genomsnittet i Europa. Dessutom överlever deras företag inte lika länge. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det finns ingenting som säger att kvinnor har sämre förmåga att driva företag än män”, konstaterar Isabelle Galte Schermer

Ändå tycks det vara allt färre företag startade av kvinnor som blir äldre än 3,5 år. 

“Förvånande”

Att Sverige halkar efter när det gäller andelen kvinnor som är företagare förvånar Galte Schermer, som är jämställdhetsexpert på Svenskt Näringsliv

“Vi ligger i toppen av jämställdhetsindex både i EU och FN. Dessutom har vi en högre sysselsättningsgrad bland kvinnor än i de flesta andra länder”, säger hon. 

Enligt Svenskt Näringslivs undersökning är det bara drygt en av fyra företagare som är en kvinna, vilket kan jämföras med snittet i Europa som ligger på en av tre. 

ANNONS

Senaste nytt

Fler startar företag

Trots de låga siffrorna har andelen kvinnor som är aktiva i någon form av nyföretagande ökat med 0,2 procentenheter till 7,3 procent.

ANNONS

“Nyföretagandet bland kvinnor ökar men däremot minskar andelen företag som är äldre än 3,5 år bland kvinnor. Så fler startar företag men de överlever inte lika länge”, säger Galte Schermer.

Idag är det 2,8 procent kvinnor som äger och leder ett redan etablerat företag. 

För tio år sedan låg den siffran på drygt 4 procent. 

Enligt Schermer har detta att göra med att våra strukturer påverkar möjligheter och förutsättningar att vara företagare. 

“Vi behöver se över vårt socialförsäkringssystem och hur detta fungerar för företagare jämfört med anställda och vilka effekter detta får på företagandet”, konstaterar Schermer.

Detta då det har visat sig att det svenska socialförsäkringssystemet framförallt belönar jämna inkomstflöden över tid. 

“Det är problematiskt för både kvinnor och män men kan tänkas ha större betydelse för kvinnor eftersom det är vanligare att de är föräldralediga eller sjukskrivna någon gång under livet”, säger Schermer.

“Vi går baklänges”

ANNONS

Sverige är förvisso inte ensamma om att brottas med jämställdhetsproblem. 

I Storbritannien har karriärskillnaderna mellan män och kvinnor återigen ökat.

“Vi går baklänges, men jag är inte förvånad. För att framsteg ska kunna göras måste det ske en större förändring mot att inse att mångfald är bra för företagen”, säger psykologidocenten Grace Lordan

Läs också:

Tips till chefen: Så ger du en rättvis lön. Dagens PS

Så ska våldet mot kvinnor stoppas. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS