Intresset ökar för svenska uppstickaren inom lastbilsvärlden – Volta Trucks. Samtidigt som beställningarna strömmar in så ska bolaget redan 2025 ha fyra modeller redo och producera 27 000 lastbilar om året.

ANNONS

Inspirerade av Tesla grundade Carl-Magnus Norden och Kjell Walöen Volta Trucks för två år sedan.

Saknas många alternativ

Samtidigt som allt fler vill ladda sina bilar med el så finns det inte många alternativ på lastbilsmarknaden. Med sin första modell – prototypen Volta Zero – ville grundarna utmana de etablerade lastbilsjättarna och än så länge fortsätter beställningarna att välla in obehindrat, och var i början av året värda runt två miljarder kronor, skriver Di.

”Vi har 40-50 kunder som är intresserade”, säger Carl-Magnus Norden, som reser runt i Europa och träffar kunder, bland annat franska matvarukedjan Casino.

Mer pengar

Samtidigt som nya modeller ska införas så måste även mer pengar in. Volta Trucks tog in nästan 180 Mkr i en finansieringsrunda i slutet av 2020 men det räcker inte på långa vägar.

”Vi är en startup och har inget positivt kassaflöde än. Vi kommer att behöva ta in mer pengar. Över tid behöver vi hundratals miljoner euro”, klargör Carl-Magnus Norden.

ANNONS
ANNONS

Fortfarande återstår många frågetecken, till exempel om var lastbilarna ska produceras.

Konkurrenterna kommer ikapp

Klart är i alla fall att det börjat röra på sig även hos konkurrenterna, när det gäller att elektrifiera sina lastbilar.

Nästa år börjar Volvo leverera batteridrivna tunga lastbilar, och Carl-Magnus Norden ser positivt på det ” även om det är tre år för sent”.

”Skillnaden är att vi bygger helt på elektrifiering. För dem är det bara en del”, avslutar han.

Läs mer: Här är Sveriges nya ellastbil

ANNONS
ANNONS