Dystert år för nyföretagandet

Uppdaterad: 19 mars 2019Publicerad: 19 mars 2019
I fjol sjönk nyföretagandet i Sverige
I fjol sjönk nyföretagandet i Sverige

“2018 blev tyvärr ett riktigt uselt år”, säger Harry Goldman, vd för Nyföretagarcentrum Sverige, till Di.

ANNONS
ANNONS

Tidningen konstaterar att det var “tvärnit” för det svenska nyföretagandet under fjolåret, särskilt märktes det i Stockholm, framgår det.

Statistiken i Nyföretagarbarometern, där Bolagsverket är med och tar fram siffrorna, visar att förra året utmärker sig som ett av de svagaste på flera år .

Dagens Industri uppger att 63.620 nya företag registrerades under 2018, vilket uppges vara en minskning med 6,6 procent i förhållande till hur det såg ut året före.

Harry Goldman på Nyföretagarcentrum Sverige menar att det är oroande när nyföretagandet sjunker, eftersom det är “centralt för tillväxten” i landet, säger han och betonar att det är i nya företag som merparten av nya jobb skapas.

Det började gå nedåt redan 2017, vilket var ett trendbrott, och värre blev det alltså förra året.

“Stockholm har gått från att vara en trygg motor till ett sänke”, säger Harry Goldman bland annat i Di-artikeln, där det framgår att 2019 däremot startat starkt på nyföretagarfronten.

“Det är väldigt glädjande och förhoppningsvis så är det senaste två årens nedgång i nyföretagandet över”, säger Harry Goldman till Di och framhåller att i synnerhet nyanlända besitter mycket kunskaper om företagande och att de med “rätt stöd”, i stället för att hamna i utanförskap, kan skapa både fler företag och därigenom ge ett samhällslyft.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.