Tomma hyllor, dagliga stölder och växande otrygghet. Trots det minskar anmälningarna – enligt Svensk Handel.
”Det är vardag nu” – stölderna ökar men få anmäler


Mest läst i kategorin
Svenska butiker pressas av en vardag fylld av stölder, hot och våld, och för många anställda har brotten blivit en normal del av jobbet. Enligt Ica rapporteras stölder i över 500 butiker varje vecka, och många Ica-handlare uppger att det ofta leder till hotfulla situationer.
Men trots att läget förvärras, väljer en majoritet av handlarna att inte anmäla brotten.
Missa inte: Stockholms nybyggen står tomma – ”Byggt fel bostäder”. Dagens PS
Växande men dolt problem
Stölder i butik är redan ett omfattande problem. Enligt Svensk Handel uppgav 82 procent av dagligvaruhandeln och 64 procent av sällanköpsvaruhandeln att de utsattes för ringa stöld under 2023. Kostnaderna för stölderna uppgår till 10,5 miljarder kronor årligen och lika mycket läggs på säkerhetsåtgärder.
Och i år är inget undantag.

Enligt Dagens Juridik uppger 42 procent av butikerna att de utsattes för stöld, hot, våld, inbrott eller hotfullt beteende bara under årets andra kvartal. Det är en ökning med sju procentenheter jämfört med årets första kvartal.
Men trots att brotten ökar anmäls bara en bråkdel. Enligt Svensk Handels Trygghetsbarometer anmäls endast 36 procent av stölderna till polisen. Det innebär att majoriteten av brotten aldrig syns i statistiken och därmed riskerar att förbises av både rättsväsendet och beslutsfattare.
“Det är oroväckande att brottsutsattheten återigen ökar. Det är sedan länge känt att stölder och hotfulla situationer blivit vardag i butik, och det är inte omöjligt att andra kvartalets ökning är en direkt konsekvens av att brott mot handeln, särskilt stölder, sällan har några konsekvenser. Detta vet de kriminella elementen givetvis om”, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Handlare uppmanas agera
Svensk Handel uppmanar nu branschen att inte ge upp, utan tvärtom fortsätta anmäla varje brott, även om det känns lönlöst.
“Vi vet att det ibland kan kännas hopplöst att göra en polisanmälan. Men det är av yttersta vikt att vara ihärdig, för att påvisa för ansvariga myndigheter hur utsatt vår bransch faktiskt är. Att anmäla brott man som handlare utsätts för, är också att göra en insats för branschen i stort”, säger Jelver.
Dagens PS har tidigare rapporterat att många av brotten klassas som ringa stölder, trots att de i praktiken kan vara organiserade och återkommande. Det gör att påföljder uteblir och att brottsligheten riskerar att normaliseras.
Jelver lyfter även faran med att höja gränsen för vad som räknas som ringa stöld. Redan i dag används 1 250-kronorsgränsen som riktmärke av kriminella, som hon menar bör sänkas.
“Det skulle skicka tydliga signaler om att de glada dagarna för den organiserade brottsligheten skulle vara över. Åklagarmyndigheten är svaret skyldiga till varför de här väljer motsatt väg”, säger Jelver.
Läs också: ”Kostnaden slår mot alla elkunder” – elbolag larmar. Dagens PS
Ica larmar om hot och stölder

I en separat rapport från Ica och Svensk Handel framgår att 74 procent av dagligvarubutikerna drabbas av stölder eller hot – varje månad.
Eric Lundberg, vd för Ica Sverige, beskriver situationen som ohållbar.
“Ingen ska behöva gå till jobbet med oro för att bli hotad eller utsatt för brott. Det krävs nu både politisk vilja och konkret handling för att vända utvecklingen”, säger han.
Ica föreslår bland annat en nationell strategi mot organiserade stöldligor, att handlare ska ingå i kommunernas brottsförebyggande råd, skärpta påföljder och bättre tillgång till tillträdesförbud. Dessutom vill man sänka beloppsgränsen för ringa stöld.
“Ingen aktör kan ensam skapa trygghet – men tillsammans kan vi göra skillnad”, säger Lundberg.
”De kan komma tillbaka och sno gång efter gång”
En av de handlare som fått nog är Andreas Bylger i Sätra, södra Stockholm. Efter 20 år som butiksägare har han sett en tydlig förändring där stölderna har blivit fler, mer systematiska och betydligt mer hotfulla.
“Idag har vi mycket mer problem med organiserade stöldligor. Det hade vi inte förr”, säger Andreas Bylger till TV4.
Han har tvingats ta till extra åtgärder och anlitat ordningsvakt, men problemet kvarstår.
“De kan komma tillbaka och sno gång efter gång”, säger han.
Personalen i butiken har vid flera tillfällen utsatts för hot och trakasserier, trots närvaron av väktare. Och Andreas Bylger är inte ensam, enligt rapporten från Ica och Svensk Handel är sju av tio handlare drabbade av hotfulla situationer i samband med stölder.
Fakta: Om butiksstölder
Butiksstölder är ett omfattande problem för handeln – både som arbetsmiljörisk för de anställda och som en stor ekonomisk belastning.
Varje år uppgår de samlade förlusterna till flera miljarder kronor. Ungefär 50 000 butiksstölder polisanmäls årligen, men mörkertalet bedöms vara stort. Det gör det svårt att fastställa den exakta omfattningen och följa utvecklingen.
Butiksstölder delas i juridisk mening upp i brottstyperna stöld och ringa stöld.
Läs även: Kaffe sjunker globalt – men varför sjunker inte priset i butik? Dagens PS
Läs även: Oväntad rymdsignal förbryllar forskare – kom från fel håll. Dagens PS

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.