”Skulle klara jobbet med bravur”, säger näringslivstoppen till Di.

ANNONS

Tomas Billing, vd för investeringsföretaget Nordstjernan och ordförande för byggbolaget NCC, är i likhet med näringslivet i stort trött på det låsta, politiska läget i rikets parlament.

Två månader och drygt en vecka efter valet står Sverige fortfarande utan regering och den ena partiledaren efter den andra som hoppas på att bli statsminister röstar ner av riksdagen.

Tomas Billing framhåller i och för sig att han tycker att Ulf Kristersson (M) är en bra kandidat, men Kristersson har en majoritet av riksdagen mot sig, konstaterar han.

Därför borde talmannen tänka om, menar näringslivshöjdaren.

”Den svenska författningen medger att en statsminister kan hämtas utanför riksdagen, så talmannen har detta kort i sin hand”, säger toppchefen till Di, som förklarar att han läst på den svenska regeringsformen för att bryta det, som han ser det, allvarliga läget för landet.

”Jag är inte socialdemokrat, men jag tror ändå att Göran Persson skulle klara jobbet med bravur”, resonerar Tomas Billing, som är less på det partipolitiska käbblet och efterlyser ”en enande kraft”.

Där är Göran Persson exemplarisk, menar han, med sin stora erfarenhet.

ANNONS
ANNONS

Göran Persson, som fyller 70 år i januari, var Sveriges S-statsminister i tio år. I dag är han bland annat konsult på PR-byrån JKL.

Di konstaterar att det ännu är oklart vad Göran Persson tycker om önskemålet att han blir statsminister på nytt.