Dagens PS

Storbråk i SD: ”Kanske lika gärna ska lägga ner”

Storbråk i SD-ledningen avslöjas i mejlslingor som Aftonbladet tagit del av. (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 19 dec. 2016Publicerad: 19 dec. 2016

DagensPS.se skrev nyligen om att partiledaren Jimmie Åkesson talade ut om sorgen, politiken och framtiden i en intervju med Expressens Niklas Svensson. Nu rapporterar Aftonbladet, som kommit över interna mejlväxlingar inom partiet, om stridigheter bakom kulisserna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ska man använda ord som ”negerboll”, ”zigenare” och ”skäggbarn”? Det har det tydligen rått tvivel om inom Sverigedemokraterna i åratal, avslöjar Aftonbladet, som tagit del av en rad interna mejl mellan personer i ledningen.

Medan vissa tycker att partiet ska hålla sig borta från språkbruk som signalerar ”bonnig rasism” är andra fast beslutna om att SD måste vara tillåtna att ironisera kring vad man kallar ”pk:s löjeväckande omskrivningar”.

Ett exempel som tas upp i artikeln, vilket avslöjas i mejlen, är en hätsk diskussion mellan dåvarande pressekreterare Martin Kinnunen (som nyligen fälldes för bokföringsbrott) som var kritisk till att ordet ”skäggbarn” använts på en lokal partisida. Formuleringen togs bort vilket fick partikollegan Kent Ekeroth att reagera då.

En annan händelse som enligt AB ledde till storbråk i SD-toppen var ett till följd av SR Ekots program år 2012 som handlade om diskriminering kring romer. Heta diskussioner uppstod mellan Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson, Björn Söder och Richard Jomsof. I en mejlslinga med ämnesraden ”Romer kontra Zigenare” var man oense om hur partiet bör uttrycka sig.

”Vi kanske lika gärna skall lägga ner partiet och gå upp i Folkpartiet och Centern om vi nu är så rädda för att kalla saker vid sina rätta namn?” avslutar han.

Aftonbladet har pratat med Björn Söder om mejlväxlingen 2012. Så här kommenterar han det i dag:

”De själva kan ju kalla sig det, därför tycker jag det är väldigt konstigt att det skulle vara kränkande.”

MISSA INTE: Därför röstar folk på SD  >

ANNONS

LÄS ÄVEN: Batra statsminister? Här är SD:s krav  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS