Dagens PS

Skattesmäll för terrorfinansiärer

förmögenhetsskatt
Populism och avundsjuka kan få Socialdemokraterna att återinföra förmögenhetsskatten och andra kapitalskatter, varnar Di-skribent. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 dec. 2016Publicerad: 13 dec. 2016

Dagens PS kunde i går, måndag, berätta om den högt uppsatte företrädaren i Gävlemoskén som av Säpo misstänks för att finansiera terror.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi kunde även berättat att den utpekade terrorfinansiären umgåtts på bild med både statsminister Stefan Löfven och Mona Sahlin. När bilden togs på Sahlin hade hon det ansvarsfulla uppdraget som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism.

Nu rapporterar Sydsvenska Dagbladet att 120 personer upptaxerats med totalt över 10 miljoner kronor av Skatteverket för terrorfinansiering. Pengarna har varit avsedda att stöda Islamiska staten och andra terrororganisationer.

“Vi fastställer rätt skatt. Det är Säpos uppgift att bevisa om pengarna verkligen använts till att finansiera terror”, säger Pia Bergman, Skatteverkets centrala samordnare mot grova brott, till tidningen.

De personer som nu upptaxerats för terrorfinansiering är hemmahörande i Stockholm, Göteborg, Malmö, Gävle och Örebrotrakten.

Skatteverket har fortfarande inte utrett alla tips från Säpo. Enligt myndigheten återstår drygt 100 ärenden där personerna misstänks finansiera terrorverksamhet.

Men trots Säpos undersökningar om penningflöden från Sverige till terrorgrupper har det varit svårt att bevisa brott. Sydsvenskan uppger att den senaste domen är från 2005. Två män dömdes då till fleråriga fängelsestraff för att ha drivit en “terrorbank” i en falafelvagn i Malmö. Hundratusentals kronor skickades i väg till terrorgruppen Ansar al-Islam, som utförde en självmordsattack med över hundra dödsoffer i Erbil i norra Irak, framgår det.

Lagen om terrorfinansiering skärptes 1 april i år. Det blev då brottsligt att även finansiera jihadresor. Säpo hoppas nu att samarbetet med Skatteverket ska leda till fler åtal mot misstänkta terrorfinansiärer.

MISSA INTE: Planerade terrordåd i julruschen  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS