Dagens PS kunde i går, måndag, berätta om den högt uppsatte företrädaren i Gävlemoskén som av Säpo misstänks för att finansiera terror.

ANNONS

Vi kunde även berättat att den utpekade terrorfinansiären umgåtts på bild med både statsminister Stefan Löfven och Mona Sahlin. När bilden togs på Sahlin hade hon det ansvarsfulla uppdraget som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism.

Nu rapporterar Sydsvenska Dagbladet att 120 personer upptaxerats med totalt över 10 miljoner kronor av Skatteverket för terrorfinansiering. Pengarna har varit avsedda att stöda Islamiska staten och andra terrororganisationer.

”Vi fastställer rätt skatt. Det är Säpos uppgift att bevisa om pengarna verkligen använts till att finansiera terror”, säger Pia Bergman, Skatteverkets centrala samordnare mot grova brott, till tidningen.

De personer som nu upptaxerats för terrorfinansiering är hemmahörande i Stockholm, Göteborg, Malmö, Gävle och Örebrotrakten.

Skatteverket har fortfarande inte utrett alla tips från Säpo. Enligt myndigheten återstår drygt 100 ärenden där personerna misstänks finansiera terrorverksamhet.

Men trots Säpos undersökningar om penningflöden från Sverige till terrorgrupper har det varit svårt att bevisa brott. Sydsvenskan uppger att den senaste domen är från 2005. Två män dömdes då till fleråriga fängelsestraff för att ha drivit en ”terrorbank” i en falafelvagn i Malmö. Hundratusentals kronor skickades i väg till terrorgruppen Ansar al-Islam, som utförde en självmordsattack med över hundra dödsoffer i Erbil i norra Irak, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Lagen om terrorfinansiering skärptes 1 april i år. Det blev då brottsligt att även finansiera jihadresor. Säpo hoppas nu att samarbetet med Skatteverket ska leda till fler åtal mot misstänkta terrorfinansiärer.

MISSA INTE: Planerade terrordåd i julruschen [Dagens PS] >