M-ledaren Ulf Kristersson försvarar sig mot påhoppen från forna alliansvännen Annie Lööf (C).

ANNONS

Annie Lööf intervjuas av Ekot i Sveriges Radio och menar att orsaken till att Centerpartiet inte släppte fram Moderaternas ledare Ulf Kristersson som statsminister var partiets flirt med Sverigedemokraterna.

”Det är klart att de närmanden som vi sett under den senaste tiden spelar roll i detta, för när vi då har kommit överens om att de inte ska förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna, så handlar det ju om en förtroende- och tillitsfråga”, säger Annie Lööf och antyder att M:s och KD:s budget, som riksdagen klubbade i december, anpassades efter SD; det fanns i vart fall en osäkerhet kring detta, menar hon.

Ulf Kristersson (M) tillbakavisar det påståendet och säger till Ekot att Lööfs resonemang är en efterhandskonstruktion för att C övergivit allianssamarbetet.

”Jag tycker det är bättre att vara ärlig och säga: Vi gör olika bedömningar av det parlamentariska läget och så har det varit ganska länge nu”, säger Kristersson.

I P1-dokumentären ”Regeringsbildningen – om svek, fika och Alliansen död” kan du följa dramatiken om när Ulf Kristersson var säker på att han skulle bli statsminister men hur Annie Lööf satte stopp för planerna.

ANNONS
ANNONS

”Det där ju närmast en avsiktlig oartighet”, säger Kristersson bland annat i dokumentären när Lööf beskrev hans regeringsförslag som ”en konservativ högerregering”.