Pandemin kan snart vara över men vi lär få leva med covid-19 framöver. Det säger medicinjournalisten Amina Manzoor som nu släppen en bok om pandemier. 

ANNONS

Globalt sett har officiellt 3,3 miljoner dött av covid-19. I Sverige är den siffran knappt 14 000.

Amina Manzoor var tidigare medicinreporter på DN och har sedan hon slutade i februari kritiserat ledningen för att hon upplevt sig bli kontrollerad, vilket är något Amina Manzoor berättar om i boken ”Pandemier! Från spanska sjukan till covid-19”, skriver DN. 

Tydlig röst

Hon har varit en av de tydligaste rösterna om coronaviruset, skriver Di, och hon beskriver den senaste tiden som väldigt intensiv.

”Som vetenskapsjournalist jobbar man vanligtvis med granskade studier som har gått igenom någon slags tvätt, men under coronapandemin har det kommit extremt många så kallade ’pre- prints’ som inte är granskade. Det har gjort att man måste vara mycket mer försiktig, man har inte vetat om resultaten stämmer”, säger hon till Di.

Lyckats och misslyckats

När det gäller den svenska strategin så tycker Amina Manzoor att vi har misslyckats med att skydda de äldre, där ”hälften av våra dödsfall har skett på äldreboenden”.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt tycker hon det är bra att Sverige inte stängde ner helt.

”En rent privat åsikt är att jag värnar våra demokratiska fri- och rättigheter.”

Vaccin oroar

När det gäller vaccineringen förstår hon att många är oroliga.

”Därför är det bra att man avvaktar med att vaccinera barn tills man har mer data på säkerhet.”

Som virus tror hon att vi kommer få leva med covid-19 hädanefter. Vi har än så länge bara lyckats utrota en sjukdom hos människor, säger hon, och det är smittkoppor.

ANNONS
ANNONS

”Covid-19 är här för att stanna men tack vare vaccinet behöver det kanske inte blir värre än en förkylning framöver.”

Läs mer: Så ska Nasa nosa upp coronavirus med e-näsa