Dagens PS

Ledarkollen: Socialdemokrati på fallrepet

En allt mer frustrerad statsminister och socialdemokrati kliver in i en valrörelse som hotar att förändra det politiska landskapet i Sverige. (Foto:TT)
En allt mer frustrerad statsminister och socialdemokrati kliver in i en valrörelse som hotar att förändra det politiska landskapet i Sverige. (Foto:TT)
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 15 aug. 2018Publicerad: 15 aug. 2018

Ledarkollen handlar idag, om valrörelsen, om nazister som normaliseras, om bilbränderna och en allt mer frustrerad socialdemokrati.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Partiledardebatt om sakfrågor

Det hölls partiledardebatt hos Expressen igår och DI skriver: “Debatten fokuserade på sakfrågor under merparten av tiden, vilket bådar gott för den fortsatta valrörelsen. Den del som handlade om miljön var livaktig, och det märks att alla partier, vad motståndarna än påstår, faktiskt har en klimatpolitik. “

DN vädjar till lugn

DN tycker, föga oväntat, att man inte ska allt för rädd eller impulsiv med tanke på de organiserade kravaller sm ägde rum i Göteborg med omnejd natten till tisdagen: “Många väljare är fortfarande osäkra. De bestämmer sig sent, och den sjunkande partilojaliteten gör valrörelsen mer känslig för tillfälligheter. Stämningen och händelserna som råkar dominera löpsedlarna de kommande veckorna lär alltså vara mer avgörande än förr. Vindarna kan vända snabbt. Det är inte konstigt om denna extra osäkerhet gör en och annan partistrateg nervös.”

Normalisering av nazism

Göran Greider skriver om normaliseringen av politiska ytterligheter: “Det som var kusligt med den där nationalsocialisten som tilltalade mig genom en bilruta i Leksand var inte att han såg våldsam eller farlig ut, för det gjorde han inte. Det var i stället själva vanligheten hos honom som var obehaglig, hans lugna tillförsikt i att han hörde hemma i det alldagliga livet. Han satt och knappade lite förstrött på sin mobil. Kanske hade han tagit en bild av mig och min hund.Jag tror att det som har hänt det senaste året är att många av de aktiva i Nordiska motståndsrörelsen känner att de har fått tillträde till det dyrbaraste av allt socialt kapital: att få känna sig som normal, eller i alla fall vara på väg mot den känslan. Hur har det kunnat bli så? Hur är det möjligt att bärarna av en våldsbejakande lära som de allra flesta människor upplever som ondskan själv, är på väg att börja känna ett slags självklarhet på landets gator?”

Frustrerad socialdemokrati

ANNONS

Expressen skriver om socialdemokratisk frustration: “Det vill sig inte för Socialdemokraterna detta valår. Våren dominerades av migration och gängkriminalitet, och opinionssiffrorna föll till historiskt låga nivåer. Inte blev det bättre av att Stefan Löfven misslyckades fullkomligt i Agenda-debatten i maj när han började prata om LAS i en diskussion om sexualbrott.Sedan kom en sommar med skogsbränder liksom nya bakläxor för den så kallade gymnasieamnestin för ensamkommande. Natten till tisdagen, då valrörelsens första partiledardebatt gick av stapeln i Expressen TV, brann ett hundratal bilar upp.Verkligheten fogar sig inte efter Socialdemokraternas kampanjstrategi. Frustrationen börjar bli alltmer uppenbar.”

Dagens snackis: Organiserade bilbränder och bilden av ett Sverige i inbördeskrig kablas ut över världen. Men sitt still. Lugn i stormen. Var inte rädda. Det mediala och politiska hyckleriet runt allt som sker i Sverige är monumentalt. Jag tror vi behöver vara både MER rädda och mer arga än vi är.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS