Dagens PS

L: "En budget som lever på kredit"

budget kredit
"Det här är en budget som inte tar Sverige i rätt riktning", säger Mats Persson, Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 sep. 2021Publicerad: 20 sep. 2021

Oppositionen går till hård attack mot regeringens budgetproposition, “en budget som lever på kredit”, lyder en av salvorna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mats Persson, Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson, totalsågar regeringens budgetproposition, som han anser är “häpnadsväckande” och är “en budget som lever på kredit”.

Enligt Mats Persson skjuter regeringen över målet.

“Det här är en budget som inte tar Sverige i rätt riktning”, säger Persson och han anser också att det är bidragsberoendet som “föder den kriminalitet i ser runt om i landet”.

Kristdemokraterna anser att regeringens budget spretar och inte har någon lösning på de problem Sverige står inför.

“Det riskerar stå Sverige väsentligt dyrare än de 74 miljarder kronor som nu strösslas ut”, säger Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed i ett pressmeddelande.

KD hade önskat större satsningar på att minska vårdköerna, den höga långtidsarbetslösheten och den eskalerande gängkriminaliteten.

I likhet med Liberalerna menar att KD att det är en budget som riskerar att öka bidragsberoendet och även arbetslösheten.

Forssmed: “Företagen skriker efter kompetens”

ANNONS

“Nära 200 000 personer står långtidsarbetslösa, samtidigt som företagen skriker efter kompetens. I ett sådant läge lägger regeringen förslag på förändringar i ersättningssystemen som riskerar föra oss tillbaka till en situation där människor förtidspensioneras och lämnas utanför en arbetsgemenskap”, säger Jakob Forssmed.

Under måndagsmorgonen deklarerade Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson i P1 Morgon i Sveriges Radio att V inte tagit ställning än om partiet tänker ge regeringens budgetförslag stöd.

“Hur vi gör med regeringens budget måste vi göra en helhetsbedömning för. Den har precis kommit och är på ungefär 10 000 sidor. Det finns en hel del att gå igenom”, sade Ulla Andersson.

“Vi ska nu förankra budgetförslaget i partiet”, säger samtidigt Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl, som inte kan ge besked i nuläget om hur C tänker agera i omröstningen kring budgetförslagen.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson kommenterar budgeten från regeringen så här , rapporterar Sveriges Radio:

“Detta kommer inte få ordning på Sverige”, säger Svantesson.

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt kommenterar höstbudgeten så här, berättar TT på Di.se:

“Det är otillräckligt på de saker vi behöver göra. Man skjuter inte till resurser till rättsväsendet i den mån vi hade behövt göra. Och vi har fortfarande ett underfinansierat pensionssystem, men det är man tydligen tillfreds med eftersom det inte åtgärdas”.

ANNONS

Läs även: Regeringen satsar 1,9 miljarder på företag

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS