Dagens PS

Både ja och nej till global skatt

Google (foto: TT)
Jonas Carlsson
Jonas Carlsson
Uppdaterad: 19 nov. 2019Publicerad: 19 nov. 2019

OECD har föreslagit att nationella regeringar ska få ta ut en speciell skatt på företagsjättar, men en ny studie avvisar förslaget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Irish Times skriver om studien och hänvisar till uppgifter från Financial Times.

OECD har föreslagit att jättar som Google, Facebook och Netflix ska kunna beskattas av nationella regeringar baserat på hur mycket företagen säljer i respektive land.

I studien, som är utförd av ett organ som rådgör den franska regeringen, har förutsättningarna för skatten i ett antal länder undersökts.

Med Frankrike som exempel dras slutsatsen att regeringarna skulle tjäna väldigt knappt på att införa en sådan skatt. Detta eftersom de samtidigt skulle förlora vissa beskattningsrätter av lokala stora företag.

OECD håller inte med om att förslaget skulle ge en minimal effekt. Men i stället får ett annat OECD-förslag om global skatt godkänt av Mathieu Parenti vid Université Libre de Bruxelles.

Det handlar om att införa en bestämmelse om en minimigräns på beskattning som alla länder skulle behöva följa. Åtgärden skulle minska företagens incitament till skatteflykt, enligt Parenti.

LÄS MER: Techgiganter får skattesmäll i Italien >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS