Under rubriken ”Så blev vit mjölk en symbol för vit makt” diskuterar Tobias Linné, doktor i sociologi vid Lunds universitet, och Iselin Gambert, Professor of Legal Writing vid Juridiska institutionen vid George Washington University, historiska kopplingar mellan mjölk och ”idéer om vit överlägsenhet” i västvärlden men understryker att det för den sakens skull inte är ”rasistiskt att dricka mjölk”.

ANNONS

Debattinlägget på Aftonbladet blev snabbt en snackis och har under dygnet blivit en viral raket med över 10.000 delningar på bland annat Facebook. Reaktionerna är blandade och artikeln har fått utstå hån från vissa, skriver branschtidningen Resumé på nätet. Dock, skriver sajten, föregicks inlägget av en längre debatt i USA under våren där mjölkglaset som symbol har använts av den så kallade ”alt right”-rörelsen.

När Resume ringer upp Erik Bratthall, presschef på Arla Sverige, förbryllas han över både inlägget och uppståndelsen och ställer sig frågande till artikelförfattarnas koppling till mjölkkossornas tillvaro i ”livslång fångenskap” och där kalvarna blir ”bli kött på människors tallrikar”.

”Vad ska man säga? Att de kan tolka vad kor tänker får nästan stå för dem. Vi kan inte på något sätt kommentera det. Det skulle vara jätteintressant om du ställde frågan till dem om hur kor ser sambandet mellan mjölk och rasism”, säger han.

LÄS MER: Arla förbluffas av omtalad debattartikel om mjölk [Resumé] >

ANNONS
ANNONS

HELA DEBATTINLÄGGET: Så blev vit mjölk en symbol för vit makt [Aftonbladet Debatt] >