Dagens PS

Ledarkollen: Nu samlar Socialdemokraterna kraft

Nu mobiliserar socialdemokraterna inför valet
Nu mobiliserar socialdemokraterna inför valet
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 03 aug. 2018Publicerad: 03 aug. 2018

Dagens ledarkoll handlar om Aftonbladet Vs SD, den inre marknaden, den unga mannen med Downs Syndrom som sköts av polis, om klimatet och om statsministern.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PS Ledarkollen – varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt.

Den inre marknaden har mycket att ge

DI skriver om den indre marknaden: “När britterna nu våndas över sitt beslut att lämna EU handlar mycket av debatten om det outsägligt stora krångel det innebär att göra detta utträde. På område efter område är det brittiska systemet sammanvävt med EU:s. I stor utsträckning handlar det om den inre marknaden, som styrs av de fyra friheterna – fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer.”

Hätsk ton mellan Aftonbladet och SD

Just nu pågår ett slags lågfrekvent medialt krig mellan SD och Aftonbladet: “När LO köpte Aftonbladet 1956 satte de definitivt punkt för detta mörka kapitel i tidningens historia. Till skillnad från SD har Aftonbladet grundligt gjort upp med historien. För den som vill läsa rekommenderas “Aftonbladet, en svensk historia” av journalistprofessorn Stig Hadenius. Sedan många år skiljer man på nyhetsredaktionen och ledarsidan, på nyheter och åsikter.Dagens ideologiska arvtagare till Fritz Lönnegren arbetar nog i stället för SD:s partimedier, kanske gör hen dokumentärer för Youtube. Att Sverigedemokraterna nu försöker dra in Aftonbladet i en film om Socialdemokraternas historia under 30- och 40-talen handlar naturligtvis bara om att de vill komma åt det vi står för i dag.Och de kommer att försöka igen.”

Statsministerns personliga berättelse

NSD gör allt de kan för att lyfta statsministern och Socialdemokraterna i opinionen inför valet: “Stefan Löfvens personliga berättelse är stark – den handlar om ett barnhemsbarn som har gått den långa vägen från yrkeslivet som svetsare, via det fackliga engagemanget och fram till rollen som landets främsta politiker. Det är en berättelse som säger mycket om honom, men också mycket om den jämlikhet vi kan vara väldigt stolta över; det är en levnadsbana som inte hade varit möjlig på särskilt många platser på den här jorden.”

Räddas det som räddas kan

ANNONS

Dagens Nyheter skriver om klimatförändringarna:”Inte för att sommarens värmebölja nödvändigtvis är ett resultat av den tilltagande växthuseffekten eller för att de högre temperaturerna just 1 augusti skulle sänka Sydtoppen till en höjd under dess nordliga motsvarighet. Utan för att klimatförändringarna prognostiseras göra extremväder vanligare och smälta Kebnekaises glaciär.Liksom sommarens torka och bränder i Sverige och jorden runt är det sjunkande Kebnekaise laddat med symbolik.”

Dagens Snackis:

En ung man med Downs Syndrom blir skjuten till döds av polisen och exakt alla som ringer till Ring P1 vet EXAKT vad det var som hände. Samtidigt som exakt alla tydligt slår fast att INGEN kan veta vad som hände…

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS