Närsyntheten ökar över hela världen. Forskarna hittar två förklaringar till att fler behöver glasögon. Här är de – för dig som klarar av att läsa…

ANNONS

”Too much sex can make you short-sighted” var budskapet på en skämt-optikertavla som fick rejäl spridning för ett antal år sedan.

I dag hittar forskarna andra – och tråkigare – orsaker till problemet.

Under de senaste decennierna har närsyntheten ökat över hela världen och alltfler barn runt om i världen har diagnostiserats med närsynthet, skriver Vox.

Livslångt

Man konstaterar samtidigt att närsynthet kan stabiliseras över tid men inte blir bättre, vilket leder till att de med närsynthet kommer att behöva glasögon, kontaktlinser eller korrigerande kirurgi hela livet för att se bra.

Suddigheten i samband med närsynthet orsakas av ögonglober som har blivit för långa; i en utsträckt form kan ögonen inte fokusera bilder på näthinnan korrekt, skriver Vox.

Två orsaker

Forskare tror att två skyldiga är skyldiga: bristen på utomhuslek och långvarig tid med aktiviteter på nära håll som att använda digitala enheter, det vill säga att sitta vid skärmen eller med mobilen framför ögonen.

ANNONS
ANNONS

På vissa ställen – som Singapore, Taiwan och Sydkorea – är över 80 procent av eleverna som går ut gymnasiet är närsynta.
Där sker nu nationella ansträngningarna för att bromsa utvecklingen och två åtgärdsområden är mer utomhuslek respektive mindre tid med mobilen.

Läs även: Synsam redovisar dystra siffror – aktien sjunker [Dagens PS]