Ekonomer och ekonomidoktorer strömmar till amerikanska techjättar. På kort tid har blivit nästan lika viktig för branschen som programmerare och systemvetare. Anlednigen är att bolagen inte klarar sig utan dem, skriver The Economist.

ANNONS

Teknikjättar som Meta, Amazon och Google behöver inte bara sina mjukvaruingenjörer för att slå. Även ekonomisk spetskompetens är efterfrågad i Silicon Valley.

Metas stora stipendium till doktorander, som tidigare har gått till datavetare och statistiker, går nu till en ekonom, Jaume Vives.

Silicon Valley vänder sig alltmer till ekonomiska vetenskaper, konstaterar Economist. På så vis får de en annan inblick i vad som är klok produktutveckling eller en bra prissättning.

Techjättar anställer forskare i ekonomi

En av sju doktorander i ekonomi blir anställda hos något av techbolagen i USA. Amazon är den ivrigaste rekryteraren, med 400 heltidsanställda ekonomer.

Även Uber och Lyft har nytta av ekonomer, och har bland annat använt forskning för att ta fram en uppskattning på hur folk prissätter väntetid, vilket senare ledde till en ny funktion i appen.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

USA: Nytt förslag ska tämja techjättarna [Dagerns PS]