Chefsekonom Robert Boije är djupt oroad över det svenska byggraset med en hotande varselvåg som jämförs med den som var under finanskrisen.

ANNONS

”Det känns lite som all världens olycka drabbar oss samtidigt nu”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, till Tidningen Näringsliv, TN.

Dagens PS har rapporterat under torsdagsmorgonen att bygginvesteringarna väntas sjunka med nästan 10 procent under nästa år.

Johan Deremar, nationalekonom på byggföretagen, drar paralleller till finanskrisen.

Nedgången är ”nästan i paritet” med hur det såg ut då, säger han till TT.

Byggkrisen beskrivs som en ”giftig cocktail”

Byggbranschens situation beskrivs som en ”giftig cocktail” med varsel och konkurser till följd av den dramatiska nedgången.

”Vi ser en rejäl djupdykning framför oss”, säger Boije till TN.

Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar’n i Skåne, talar om ökad osäkerhet efter årsskiftet och företaget vågar inte göra några större anställningar på grund av det, förklarar hon i TN-artikeln.

ANNONS
ANNONS

Hon menar att de slopade subventionerna bidragit till byggraset, som tilltar i styrka och i första hand väntas slå mot mindre aktörer och underentreprenörer som satsat på bostadsbyggande.

Robert Boije beskriver läget som skört och inte blir det bättre av om långbänken fortsätter kring Cementa, som processar om förlängt tillstånd för kalkbrytning på Slite på Gotland.

Läs även: Larm: Varselstorm hotar svenska byggföretag [Dagens PS]