Enligt siffror som SVT redovisar skrev drygt 14.200 personer in sig förra veckan som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Det är andra veckan i rad som statistiken skjuter i höjden.

ANNONS

Jämfört med motsvarande veckor föregående år har arbetslösheten fördubblats, då låg siffrorna på som mest drygt 6.200 arbetssökande, enligt SVT som uppger att fyra av tio nyinskrivna arbetssökande är unga mellan 20 och 29 år och att var fjärde är född utanför Europa.

Knappt 211.000 är nu öppet arbetslösa

Enligt Arbetsförmedlingen steg antalet öppet arbetslösa i Sverige med 4.409 personer under förra veckan och till 210.960 personer.

”Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal under en månad. Den senaste veckan har antalet personer berörda av varsel fördubblats. Vi ser nu också en spridning till transport och handel”, uppger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, enligt Di.se.

Antalet sökande i program med aktivitetsstöd steg samtidigt med 352 personer till 171.736.

Antalet sökande som fick arbete under veckan var 5.602 att jämföra med 6.122 personer veckan innan.

Nyanmälda platser uppgick till 34.258, att jämföra med 33.804 personer veckan innan.

Högsta varselsiffran i Sverige någonsin

Mars månads varselstatistik är den högsta noteringen någonsin, konstaterar Stockholms handelskammare och pekar på att 36.800 svenskar varslades under månaden, vilket alltså uppges vara nytt månadsrekord.

ANNONS
ANNONS

”Det är våldsamt snabb utveckling i en helt unik och oberäknelig situation. Regeringen kommer att behöva göra betydligt större ansträngningar för att hindra att varsel går över i en väldigt omfattande arbetslöshet”, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

Under perioden 1 mars till 29 mars har fler svenskar varslats än någonsin tidigare. För hela landet är nivån högre än under 1990-talskrisens toppmånader.

”Det är en exceptionell tvärnit där framförallt tjänstesektorn, där Stockholm har en betydande del av jobben, i princip tappat alla intäkter på nolltid. Situationen är otroligt besvärlig för hela landet och huvudstadsregionen drabbas i synnerhet hårt och snabbt”, säger Stefan Westerberg.