Dagens PS

5 tips: Se hit, företagare – rädda din pension

pension
Driver du eget? Tänk då på att du själv måste ta ansvar för din pension. Missa inte tipsen i artikeln! (Foto: Pixabay)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 27 nov. 2023Publicerad: 27 nov. 2023

Som företagare behöver du tänka på flera saker för att få pension. Spana in 5-punktslistan vad som krävs och vänta inte med att skrida till verket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Medan de flesta anställda har tjänstepension måste du själv ta ansvar för det om du driver eget företag.

Där utöver finns två regler för att få allmän pension.

Pensionsmyndigheten tipsar om vad du som egenföretagare måste tänka på för att trygga din ekonomi till ålderns höst.

Det finns dess värre inga genvägar.

Så får du en ekonomiskt trygg pension – 5 tips:

  1. Driver du aktiebolag, se då till att ta ut lön. De avgifter och skatter du betalar in för den uttagna lönen, som ingår i arbetsgivar- och egenavgiften, ger tillsammans med preliminärskatten dig rätt till allmän pension.

Har du enskild firma krävs det ett överskott som du betalar skatt på, samt arbetsgivaravgifter och egenavgifter till Skatteverket för att få allmän pension.

“Vid lön eller överskott på 49 938 kronor i månaden (2023) maximeras insättningen till din allmänna pension”, förklarar statliga Pensionsmyndigheten.

ANNONS
  1. Många anställda har alltså tjänstepension som deras arbetsgivare betalar in varje månad. För att du som egenföretagare ska få tjänstepension, utöver allmän pension, måste du spara till den själv.

“Ett riktmärke är att spara 4,5 – 6 procent av lön eller överskott för att motsvara det som anställda med kollektivavtal får”, tipsar Pensionsmyndigheten.

ANNONS

Senaste nytt

Viktigt – tänk på detta!

Tänk på att om du tar ut lön på över 46 438 kronor i månaden (2023), då behöver du dessutom spara 30 procent av det som överstiger den summan för att få en pension som motsvarar det en anställd med kollekvtivavtal får.

  1. Har du aktiebolag kan du dra av för privat pensionssparande i din inkomstdeklaration, men då måste sparandet antingen vara i en pensionsförsäkring eller i ett individuellt pensionssparande (IPS). Här är tipset att pensionsspara i globala aktieindexfonder där avgiften är låga 0,20 procent per år.

Du som driver enskild näringsverksamhet och har ett lägre överskott än 599 250 kronor bör inte dra av för ditt pensionssparande i deklarationen till Skatteverket. Spara hellre på ett ISK-konto eller i kapitalförsäkring, eller som redan nämnts i globala aktieindexfonder.

  1. Teckna, om du vill, en tilläggsförsäkring via ditt försäkringsbolag. Försäkringsbolaget betalar då in till ditt pensionssparande.

I sammanhanget kan kapitalförsäkringar och pensionsförsäkringar vara bra alternativ om du blir sjukskriven under lång tid eller vill att din familj har ett ekonomisk skydd om du avlider.

ANNONS

Varning för höga avgifter

Obs, betala endast för de försäkringar du behöver, avgifterna kan dra i väg för kapitalförsäkringar och pensionsförsäkringar.

  1. Tänk på att det kan löna sig att jobba efter pensionsåldern (se länk under artikeln) tack vare ett förhöjt jobbskatteavdrag. Skatten är lägre både på lön och överskott – och även pension – samtidigt som mer pengar går till din allmänna pension.

Avgifterna för arbetsgivaravgifter och egenavgifter är lägre genom det förhöjda grundavdraget. Ålderspensionsavgiften är 10,21 procent.

Läs mer: Då lönar det sig att jobba efter pension Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS