Det har varit ett mörkt år på börsen, och alternativa investeringar som krypto och guld går inte heller något vidare. Men det finns vinnare: kvanthedgefonderna.

ANNONS

Börsen har hittills i år varit en kalldusch för både små och stora investerare. Marknaden för kryptovalutor har kraschat, och inte heller det vanligen så pålitliga guldet har klarat sig från skakigt värde.

Börsen rasar – algoritmerna vinnare

I de rubriker man ser om hedgefonder handlar det för det mesta om förluster. Nyligen slog Melvin Capital, som en gång var en av de mest framgångsrika hedgefonderna på Wall Street, igen. Förluster på meme-aktier och marknadens djupdykning innebar dödsstöten, enligt CNN. New York-baserade Tiger Global har enligt uppgift förlorat 17 miljarder dollar (nästan 167 miljarder kronor) på tech-kraschen.

Men det finns undantag. När S&P500 rasar, 22 maj är siffran 20 procent ned jämfört med årets topp, har kvanthedgefonderna rusat mer än 15 procent, uppger CNN. Kvanthedgefonder utgår från komplexa matematiska modeller i besluten att investera. Algoritmerna styr besluten, med andra ord.

”Historiskt kvartal”

”Makro-hedgefonderna har gått igenom ett historiskt kvartal”, säger Kenneth J. Heinz, ordförande för Hedge Fund Research till CNN. ”Sedan i början av året har makrostrategier – särskilt makrostrategier som är kvantitativa, trendföljande eller råvaruorienterade – producerat extremt starka siffror”.

Kvanthedgefonderna utgår från (väldigt hemliga) matematiska modeller som hämtar in pris på likvida tillgångar – mestadels terminskontrakt – och prognoser för vilket håll marknaden kan vara på väg åt baserat på trender. Ingen mänsklig faktor som går på känsla, alltså.

Tror på ökade investeringar

Uppsvinget för datadrivna fonder är en relativt nyhet. De har uppstått ur sammanbrottet av det historiska sambandet mellan aktier och obligationer.

Kenneth J. Heinz tror att investeringarna i makrofokuserade fonder kommer att öka. Bra resultat lockar kapital, och det kvanthedgefonderna visar är precis det som lockar institutioner att investera, säger han enligt CNN.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Årets bästa fonder låter datorer ta besluten [Dagens PS]

Läs även: Ostabilt för ”stablecoins” – investerarna flyr Tether [Dagens PS]