Sverigefonder leder fonderna som har backat mest sedan årsskiftet. Den dystra trenden ser ut att hålla i sig under hösten.

ANNONS

Med en allt tuffare privatekonomi och tajtare plånböcker har det varit många fondsparare som har sålt av sina innehav under året, och den trenden ser ut att fortsätta under hösten. Vi ser alltså ett nettouttag framför oss, där säljarna säljer mer än de köper under året. Det är första gången sedan finanskrisen 2008 som det sker påpekar Philip Scholtzé, sparekonom på Fondmarknadens förening.

”Det är definitivt något unikt för de senaste 15 åren”, säger han till DN. 

Trenden fortsätter under hösten

Han tror att trenden kommer fortsätta om börsen går dåligt under hösten. Fondmarknadens förening har satt ihop statistik sedan årsskiftet som visar att Sverigefonder, fonder som huvudsakligen investerar i svenska aktier, har sämst resultat och har backat med i genomsnitt 32 procent.

Som Dagens PS tidigare berättat så har Sverigefonder tappat drygt 40 miljarder kronor i år.

Dollarn gynnat USA-fonder

Den starka dollarn har samtidigt gynnat fonder som är inriktade på USA- och Nordamerika.

”Dollarn har agerat krockkudde för USA-fonderna. För varje dollar som du köper fondandelar för så får du mer tillbaka i kronor”, säger Frida Bratt, sparekonom på nätbanken Nordnet.

Energikrisen i fokus

Enligt henne handlar problemen i USA framför allt om inflationen medan de i Europa i stort sett kretsar kring energikrisen. Som sparare i Sverige ska man vara medveten om vad som händer med olika fonder i nuläget förklarar Frida Bratt, där ”långa obligationsfonder påverkas negativt om räntan höjs”.

ANNONS
ANNONS

”Den typen av fonder har inte tiden för sig just nu”.

Läs även: Storbankerna fortsätter snåla med sparräntan [Dagens PS]