Dagens PS

Nu backar vi från fonder: "Vargavinter"

Nicklas Andersson
Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, säger till Aktiespararna att en vargavinter väntar fondsaprandet. (Foto: Press)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 04 okt. 2022Publicerad: 04 okt. 2022

Nu backar svenska sparare från fonder. Fler har tagit ut än satt in pengar på fondkonton under 2022 och Sverige går mot ett så kallat nettouttag, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Inflationen och elpriserna verkar ta udden ur sparivern hos svenska hushåll. Under 2022 har vi sålt av mer fonder än vi har köpt. Senast det hände var vid finanskrisen 2008, enligt DN.

En genomgång som Avanza har gjort av sina kunder visar att fondaffärerna minskade med en tredjedel, skriver Aktiespararna.

Avanzas sparekonom Nicklas Andersson talar om situationen som en “permafrost” på börsen.

Bolag som finns noterade på Stockholmsbörsen har gått ned med 9 procent i september. Det globala indexet MSCI World ser inte mycket bättre ut, med ett tapp på 8 procent.

Nicklas Anderson menar i ett uttalande till Aktiespararna att det här är förklaringen till den minskade investeringsivern.

“I det finansiella oväder vi nu befinner oss märks det tydligt att fondspararna drar ned på risken för att övervintra en finansiell vargavinter”, säger han.

“Räddar vad som räddas kan” ur fonder

Sparekonomen Philip Scholtzé säger till DN att hushållen har velat rädda “vad som räddas kan” och han väntar sig en ihållande trend. Hushållen kommer inte tillbaka till fonderna inom någon snar framtid.

ANNONS

Philip Scholtzé säger att han tror att många sparare har velat rädda vad som räddas kan till följd av börsnedgången. Men det är ingen klok strategi om man vill spara långsiktigt, menar han.

Medan fonder i svenska aktier har rasat snabbt och mycket så går det något långsammare utför med en del andra. USA-fonder, Japanfonder, hedgefonder och räntefonder tar stryk, men inte alls lika mycket, enligt Dagens Nyheter.

Sparekonomen Frida Bratts tips just nu – om något – är korta räntefonder, samtidigt som du bör undvika långa obligationsfonder.

Läs också:

Sverigefonder backar mest – dystert framöver
Sverigefonder har tappat 40 miljarder – här är de värsta

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS