Fondsparare drar ned på risken när börsen skakar och i september minskade den samlade fondförmögenheten i Sverige med 203 miljarder kronor.

ANNONS

Vid utgången av september uppgick det samlade fondsparandet i Sverige till 6 357 miljarder kronor, den samlade fondförmögenheten minskade med 203 miljarder kronor under månaden, enligt ett pressmeddelande på måndagsmorgonen från Fondbolagens förening, som konstaterar att svenska fondsparare nu drar ned på risken.

Nysparandet i fonder uppgick totalt till 2,4 miljarder kronor i september, men nettouttagen i aktiefonder fortsätter där det under månaden gjordes nettouttag på 17,5 miljarder kronor. Störst var uttagen från Sverigefonder och branschfonder, framgår det.

De flesta övriga fondkategorier noterade nettoinsättningar.

Nedgångar normala i en börscykel

Korta räntefonder hade nettoinsättningar på 12,6 miljarder. Även långa räntefonder och blandfonder uppvisade nettoinflöden på 4,1 respektive 3,2 miljarder.

”Osäkerheten bland de svenska spararna är tydlig, men det är viktigt att komma ihåg att börsnedgångar hör hemma i en normal börscykel. De mer aktiva spararna valde att dra ned på risken genom att sälja av aktiefonder till förmån för de mindre riskfyllda räntefonderna. Även blandfonder gick hem, där nettoinsättningar noteras. Som vanligt är det viktigt att påminna den enskilde spararen om värdet av att vara långsiktig och att den största risken i ett långsiktigt sparande faktiskt är att inte ta risk alls”, säger Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening, i pressmeddelandet.

Värdet på Stockholmsbörsen sjönk enligt Fondbolagens förening med drygt 6 procent (inklusive utdelningar) under september.

Hittills i år uppgår nettosparandet i fonder till totalt 113,1 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Svajig börs – då gasar och bromsar fondförvaltarna [Dagens PS]

Läs även: Det händer på börsen idag 11 oktober [Dagens PS]