Dagens PS

Bra att veta om börshandlade fonder – ETF:er

Det här kan vara bra att veta om du vill börja handla med börshandlade fonder. På bilden, New York Stock Exchange
Det här kan vara bra att veta om du vill börja handla med börshandlade fonder. På bilden, New York Stock Exchange. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 nov. 2023Publicerad: 16 nov. 2023

Börshandlade fonder, så kallade ETF:er, kan enligt en expert vara enorma tillväxtmotorer i fonduniversum, det här är bra att veta innan du investerar.

ANNONS
ANNONS

Det är kanske inte alltid klokt, men experter säger att investeringsinstrumentet ETF kan vara värt ett försök, det skriver CNBC.

Billigare än fonder

“Det har varit en enorm tillväxtmotor i fonduniversum. Det har lett till att fler produkter, fler strategier, fler aktiva förvaltare flyttar in i ETF-området än någonsin tidigare,” säger Bryan Armour till CNBC.

Han är chef för passiv strategiforskning för Nordamerika på Morningstar, som levererar investeringsanalyser.

Under flera år har allt mer pengar gått till ETF:er än till fonder och enligt Bryan Armour var utbudet bredast förra året.

“Vår forskning har visat under åren att kostnaden är en av de bästa förutsägelserna för framtida framgång. Och ETF:er är mycket billigare än fonder,” säger han till CNBC.

ANNONS

Senaste nytt

Handlas som en aktie

ETF:er är prissatta och kan handlas hela dagen medan en fondorder vanligtvis görs en gång om dagen och till samma pris för alla investerare.

ANNONS

Todd Rosenbluth, forskningschef på Vettafi, förklarar att en ETF är en värdepappersfond som handlas som en aktie

Han är en före detta aktie- och fondanalytiker, som i dag fokuserar på ETF:er, som han tycker erbjuder det bästa av två världar.

Inga provisioner

Det finns fördelar med ETF:er när det handlar om kostnader, Bryan Armour säger att det inte finns något investeringsminimum så länge du kan betala för en aktie.

I vissa fall kan du även köpa delaktier, eller en del av en aktie. ETF:er har även lägre genomsnittliga kostnadskvoter, de avgifter investerare betalar för fondförvaltning.

De har inga försäljningsbelastningar eller provisioner till proffs som säljer fonden och inga distributionsavgifter som kompenserar fondförvaltare som säljer fondandelar eller betalar för marknadsföring.

Bryan Armour säger att ETF::er inte heller behöver hålla så mycket pengar så deras pengar hålls investerade, till skillnad från aktiefonder som håller kontanter för att betala inlösen.

ETF-investerare kan dock behöva betala en fast provision för att handla.

ANNONS

Mer skatteeffektiva

Varje år gör fonder utdelningar och överför aktieutdelningar och kapitalvinster till fondägarna som därför kan bli skyldiga kort- eller långfristiga kapitalvinster på utdelningarna.

“Som fondägare är du i händerna på andra fondägares nycker. Om de börjar sälja kan det innebära att du måste betala skatt”, säger Bryan Armour till CNBC.

Han säger att det inte finns några liknande skattepliktiga händelser för ETF:er och menar att de är mycket mer skatteeffektiva än fonder.

Skatt på sina kapitalvinster

Men, ETF-investerare undslipper inte helt skatter, de får betala skatt på sina egna kapitalvinster, men de kan välja när.

Todd Rosenbluth menar att ETF:er är ett effektivare sätt att komma åt en aktie, obligation eller någon annan marknadstillgång.

Han säger att ETF:er ger dig fördelarna med att handla på en börs och fördelarna med diversifiering. Han tycker helt enkelt att det är ett enklare sätt att investera.

ANNONS

När du investerar i en fond i stället för i en aktie kan du säkra dina risker, det skriver CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Investmentchef: Därför är ETF:er bättre än aktier nu Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS