Vattenindustrin är nästa heta mål för investerare, enligt banken Avanza. Expressen skriver att såväl vattenledningar som avsaltningsanläggningar och vattenrening är framtidsbranscher.

ANNONS

Avanzas hållbarhetsansvariga Johanna Kull säger till Expressen att vatten är en resurs som har jämförts med olja, men att det egentligen är en ännu viktigre råvara eftersom rent vatten inte går att ersätta. Samtidigt visar flera rapporter att världen 2050 kommer att lida av vattenbrist.

Därtill kan man konstatera att de vattenledningssystem som finns är otillräckliga, eftersatta och behöver en upprustning, samtidigt som sötvatten blir mer av en bristvara till följd av klimatförändringarna.

Tillgången till rent vatten är ett fundamentalt mänskligt behov och därför viktigt för hela samhällen. Det kan göra att de företag som sysslar med vatten kommer att bli mer och mer lönsamma i framtiden. Johanna Kull tror därför att aktier eller fonder som är investerade i vatten kan bli ge bra utdelning om några år.

Stora satsningar på vatten framöver

”Det är tydligt att det (snabbt) krävs omfattande offentliga och privata investeringar i vattenrening, avsaltning, vatteninfrastruktur, vattenbesparing och liknande. Vi kan räkna med att dessa sektorer generellt kommer växa snabbare än ekonomin i stort”, skriver Johanna Kull i ett tidigare blogginlägg.

Vattenindexet S&P Global Water har stigit med i snitt 8,02 procent per år under de senaste tio åren, jämfört med det breda marknadsindexet S&P Global BMI som har stigit med i snitt 6,35 procent per år, och Johanna Kull säger till Expressen att hon kan rekommendera den här sortens investering – även om det ibland räcker med en miljöfond för att också bli investerad i vatten.

”Men bolag inom vattenindustrin måste ha en stark tillväxt framöver för att världen ska lösa vattenfrågan”, säger Johanna Kull.

ANNONS
ANNONS

Avanzas tips på fonder med investeringar i vatten:

RobecoSAM Sustainable Water Eqs D EU
Allianz Global Water AT EUR
BNP Paribas Aqua C C
Fidelity Sust Water & Waste A Acc USD

Läs också:

Rent vatten via solljus – startups storsatsar [Dagens PS]