Dagens PS

Professor misstänker manipulation av bitcoin

Finansprofessorn John Griffin tror att priset på Bitcoin manipuleras
Finansprofessorn John Griffin tror att priset på Bitcoin manipuleras. (Foto: Pixabay/McCombs)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 feb. 2023Publicerad: 03 feb. 2023

Det finns en vild teori om att priset på Bitcoin håller på att höjas och professorn som bevisade manipulation 2017 misstänker att det kan hända igen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

John Griffin, professor i finans vid University of Texas McCombs School of Business vill avslöja ekonomisk ondska och mörka marknader, det rapporterar Fortune.

Upptäckte någonting konstigt 2017

Han har avslöjat insiderhandel, bolånebedrägerier och manipulation av obligationsverktyg under finanskrisen och år 2017 upptäckte han någonting konstigt.

Då upptäckte han och Amin Shams, som då var doktorand vid McCombs, att tokens som var menade att backas en mot en mot dollarn trycktes i stora mängder.

Upptäckten ledde till en annan upptäckt, när nya upplagor dök upp verkade priset på bitcoin hoppa, det verkade som om någon använde de nytryckta “gratispengarna” för att höja priset på bitcoin.

John Griffin och Amin Shams sökte igenom 200 gigabyte med handelsdata och följde upp försäljning och köp från 2,5 miljoner olika plånböcker.

ANNONS

Senaste nytt

Har upptäckt annan en mystisk trend

I slutet av 2022 upptäckte John Griffin en annan mystisk trend, trots kryptokraschen och andra negativa krafter.

ANNONS

Varje gång bitcoin en kort stund hamnade över 16 000 dollar, cirka 165 189 kronor, stannade den envist kvar på den nivån och handlades för mellan 16 000 och 17 000 dollar, drygt 175 513 kronor.

Sedan januari har bitcoin gått i motsatt riktning och ökat med 35 procent och den 7 januari handlades den för 23 000 dollar, drygt 237 459 kronor.

Tycker det är misstänkt

“Det är väldigt misstänkt. Samma mekanism som vi såg 2017 kan vara på gång nu på den fortfarande overkliga Bitcoin-marknaden”, säger John Griffin till Fortune. 

Han menar att det sätt som bitcoin var lugn och stabil under kryptons mest stormiga tid passar i i ett scenario där manipulatorer förenas för att stödja och pressa priset.

Det finns inga bevis

“Om du är en kryptomanipulator vill du sätta ett golv under priset på ditt mynt. Under en period av mycket negativt sentiment har vi sett misstänkt solida golv under bitcoin”, säger han till Fortune.

Det finns ännu inga bevis på manipulation och John Griffin säger att utrymmet är större nu så det är svårare att hitta data, dessutom är sofistikerade aktörer experter på att dölja sina identiteter.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Bankintresset för krypto oroar Olof Stenhammar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS