Grabbar födda på 80, 90 och 00-talet. Det är de som satsat sina surt förvärvade slantar på kryptovalutor. Därför är de också årets stora kryptoförlorare.

ANNONS

”Det är nästan enbart unga män som har köpt eller sålt kryptovaluta och de har mer eller mindre dubblerat sin handel under det senaste året”, skriver Internetstiftelsen i sin rapport för internetanvändande 2022.

Att de dubblerat sitt innehav senaste året innebär att de troligen köpt när priset har stått som högst på många av de alternativa valutor som finns i skuggan av kryptojätten bitcoin – som nu tappat nästan hela sitt värde.

MISSA INTE: Pension: Svenska Kyrkans miljardaffär utreds av Finansinspektionen [Dagens PS]

”Crypto-bro” – en stereotyp kryptokille

Trots att även bitcoin tappat i värde är det ingenting mot de gigantiska ras som gjorts för exempelvis ethereum, vars innehavare förlorade miljarder på några få dagar.

Totalt är det ungefär 6 procent av internetanvändarna som handlat med kryptovaluta i år. Det är en fördubbling jämfört med i fjol. Och det är nästan bara den yngre halvan av befolkningen som gett sig in i kryptosvängen. och det är en väldigt mansdominerad marknad.

Skillnad mellan män och kvinnor

”Att handla med kryptovaluta är hittills något som nästan bara män ägnat sig åt” skriver Internetstiftelsen i sin rapport.

Endast 2 procent av kvinnorna, jämfört med 10 procent av männen har bedrivit kryptovalutahandel.

”Skillnaden blir som störst när vi tittar på de yngsta generationerna där närmare 20 procent av männen i år har handlat, jämfört med någon enstaka procent bland kvinnorna”, står det i rapporten.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om krypto, män och kvinnor:

Nätshopping leder ofta till Kronofogden – för kvinnor [Dagens PS]

Kryptojätten i domstol för ekobrott [Dagens PS]

Pension: Svenska Kyrkans miljardaffär utreds av Finansinspektionen [Dagens PS]