Kryptohackare slog nytt rekord förra året och stal nära fyra miljarder dollar, vilket är en rejäl ökning från året innan.

ANNONS

Rubrikerna avlöste varandra i fjol när det gäller krypto, och som att huvudvärken redan inte var nog för många investerare så drabbades många även av hackare som kom över deras kryptotillgångar.

Kryptohackare stal rekordsumma

Enligt de senaste siffrorna från Chainalysis så stal hackare motsvarande 3,8 miljarder dollar i krypto under 2022, upp från 3,3 miljarder dollar året innan, berättar CNBC.

Den värsta månaden var oktober, då det försvann drygt 775 miljoner dollar från investerarna.

Skedde genom DeFi-protokoll

Majoriteten av stölderna skedde genom DeFi-protokoll, som innehåller en serie koder som bestämmer hur virtuell valuta kan användas i ett blockkedjenätverk och det är när kryptovalutan förs över mellan olika blockkedjor som den lätt kan försvinna på vägen.

Det finns dock sätt att skydda sig mot sådana stölder som privatperson – genom virtuella plånböcker som på ett säkert sätt lagrar krypton och säkrar den mot onlineattacker.

Bör bygga upp säkerheten

Chainalysis uppger vidare i sin rapport att DeFi-utvecklare bör anamma säkerhetsstrategier som används av traditionella finansiella institutioner, att övervaka blockkedjan för misstänkt aktivitet och att bygga processer som stoppar skumma transaktioner.

”DeFi-protokollen kommer dra stor nytta av att anta bättre säkerhet för att ekosystemet ska växa och frodas”, uppger rapporten.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Investerarprofiler i kryptobluffar: ”Nigeriabrev” [Dagens PS]

Läs även: Microsoft varnar: Kinas hackare har blivit snabbare [Dagens PS]