Flera kända profiler i investerarvärlden har utsatts för fejkade sociala medie-konton, som använder deras namn för investeringsbedrägerier.

ANNONS

Nicklas Andersson, sparekonom och investerarprofil på Avanza har upptäckt många falska konton i hans namn på Instagram, konton som nästan är exakt likadana som hans riktiga konto, det rapporterar Svenska Dagbladet.

Försöker lura in folk i kryptobedägerier

Kontona skickar följarförfrågningar och meddelanden till hans följare och försöker lura dem till att göra kryptoinvesteringar.

Mohammed Salih, sparekonom på Fundler, har också råkat ut för att falska konton som kapar hans namn för att begå kryptobedrägerier.

Varken han eller Nicklas Andersson pratar om kryptovalutor, men Mohammed Salih tycker att det är oroande att de falska kontona är så välgjorda att man kan tro att de är riktiga.

”Det enda som avslöjar dem är att det är noll likes och kommentarer på bilderna, säger han till SvD.

ANNONS
ANNONS

Mohammed Salih hittar fyra–fem fejkprofiler om dagen.

”Jag får lägga all vaken tid på att svara folk som skriver till mig att jag är kapad. Det har blivit som en pandemi”, säger han till SvD.

Flera investerarprofiler drabbade

Flera kända investerarprofiler har drabbats av fejkprofiler den senaste tiden, speciellt på Instagram.

Författaren och aktieskribenten Marcus Hernhag har varnat sina följare för bedragarna. Han drabbades främst av detta i höstas.

De fejkkonton de tre investerarprofilerna utsatts för har likheter i sin utformning och i det de skriver, de verkar också ha skapats i samma land, Nigeria.

ANNONS
ANNONS

”Det är som nya tidens Nigeriabrev”, säger Marcus Hernhag till SvD.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Miljontals fejkkonton på JP Morgans miljardinvestering [Dagens PS]